28 januari was de Europese dag van de Privacy (Data Protection Day). Op deze dag staat wereldwijd het belang van privacy en gegevensbescherming centraal. De Data Protection Day is in het leven geroepen door de Raad van Europa met steun van de Europese Commissie omdat op deze dag in 1981 het Dataprotectieverdrag werd geopend voor ondertekening. ECP besteedt het hele jaar door aandacht aan privacy, 28 januari in het bijzonder met de organisatie van de Nationale Privacy Conferentie in samenwerking met Privacy First. Het was een succesvolle dag waar de belangrijke spelers van privacy in Nederland aanwezig waren. Vertegenwoordigers van de overheid, ondernemers met innovatieve ideeën, juristen, geïnteresseerden en voorvechters; ze waren er allemaal.
Na de aftrap van dagvoorzitter Tom Jessen (presentator RLTZ en BNR), heetten Bas Filippini (voorzitter Privacy First) en Marjolijn Bonthuis (adjunct-directeur ECP|Platform voor de InformatieSamenleving) de aanwezigen welkom.
Aleid Wolfsen startte met het onderzoek dat de Autoriteit Persoonsgegevens had laten uitvoeren. Bekijk de presentatie Aleid Wolfsen.
Sophie in t Veld riep om op behalve focus op de GDPR ook de ‘police’-directive niet te vergeten. Ook is een minister van Data wellicht een goed idee. En wat is de economische waarde van data? Misschien kan bewustwording vergroot worden door een waarde aan data toe te kennen?
Een vurig pleidooi om alert te blijven werd in de zaal met enthousiasme ontvangen.
ECP is een platform waarin publiek privaat samenwerkingen worden vormgegeven: Tijmen Schep nam het woord en presenteerde een mooi voorbeeld waarin labels/iconen zijn ontwikkeld voor organisaties om op hun website voor iedereen inzichtelijk te maken wat er met data van de consument/burger gebeurt bij dat bedrijf. Een mooie visualisatie die door organisaties in eigen layout gepresenteerd kan worden.
Na deze 3 presentaties, werden de aanwezigen getrakteerd op 7 pitches van organisaties die genomineerd waren voor een privacy award. Op ludieke wijze werden hun positieve initiatieven om privacy verder te brengen getoond.
Na de pauze gaf Brenno de Winter op zijn ludieke wijze een kijkje in zijn privacy-keuken. Of eigenlijk die van de dierenwereld. Het woord CYBER, de narwal en de eenvoudige manier waarop je naar privacy kan kijken vormden de inhoud van zijn verhaal. Jeroen Terstegge had flauwekul als een belangrijk thema in zijn verhaal. Hoeveel onzin er over AVG wordt verkondigd en hoe dat de discussie moeilijker maakt. Wellicht is een cursus voor bijvoorbeeld journalisten een goed idee was zijn suggestie.
Bekijk de presentatie van Jeroen Terstegge.
De dagvoorzitter vroeg de heren de Winter en Terstegge of de AVG eigenlijk heeft geholpen om privacy te waarborgen? Een leuke discussie met uiteenlopende visies.
De middag werd afgesloten met de uitreiking van de awards.
Deze editie van de Nationale Privacy Conferentie was een succes. Dit vraagt om een vervolg en de plannen voor 2020 zijn in de maak