07-04-2021

Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) biedt hulp en advies bij online seksueel kindermisbruik

In een livestream op Instagram zetten twee acteurs van Mocro Maffia een kind onder druk om zijn geslachtsdeel te laten zien. Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) hielp met het verwijderen van de beelden. We spraken met voorlichtingscoördinator Nikki Lee Janssen over hoe zij jongeren hulp en advies bieden bij online seksueel kindermisbruik.

Het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM), consortiumpartner van het Safer Internet Centre Nederland, is een overkoepelende organisatie die zich inzet om online kindermisbruik tegen te gaan. Helpwanted.nl, onderdeel van het EOKM, is een website waar slachtoffers, ouders en professionals terecht kunnen voor hulp en advies.

Nikki Lee Janssen, voorlichtingscoördinator van Helpwanted.nl, legt uit dat zij het eerste aanspreekpunt zijn: “Wij zijn een soort ‘eerste hulp bij ongelukken’, we bieden direct praktische tips waarin we concrete handvatten geven aan slachtoffers.”

Adviezen

Via ‘check jouw situatie’ kunnen jongeren op Helpwanted.nl vragen beantwoorden en zo de tips vinden die van toepassing zijn op hun situatie. Het belangrijkste advies dat ze meegeven: schaam je niet.

Janssen: “Meestal leggen jongeren de schuld bij zichzelf, wij proberen duidelijk te maken dat ze niet alleen zijn en dat ze niets fout hebben gedaan. Ook voelen ze zich vaak lange tijd ellendig, ze kunnen nergens anders meer aan denken en het voorval overheerst hun leven. Wij benadrukken dat die gevoelens begrijpelijk zijn en best een tijd kunnen aanhouden. Daar moeten jongeren niet van schrikken, dat hoort erbij. Wel is het belangrijk dat ze hulp zoeken bij bijvoorbeeld een huisarts of een psycholoog.”

Beelden verwijderen

Helpwanted.nl en het Meldpunt Kinderporno helpen ook met het verwijderen van beelden die op social media of op het internet zijn geplaatst. Doordat ze een zogenaamde ‘trusted flagger’-status hebben bij alle belangrijke socialmediaplatformen, kunnen ze meestal binnen een halve dag het gewenste beeldmateriaal offline laten halen. Deze status houdt in dat ze via speciale contactmanieren met bjivoorbeeld YouTube en Facebook zo snel mogelijk de accounts of beelden kunnen laten verwijderen. Staat het materiaal niet op social media maar op een website, dan doen ze aan de hand van een notice-and-takedown-systeem een verwijderingsverzoek.

Wil je meer weten over de activiteiten of ben je zelf slachtoffer van online seksueel misbruik? Ga naar de website van EOKM of Helpwanted.nl voor meer informatie.

Digitaal opgroeien

Voor kinderen en jongeren van nu is de digitale wereld een onlosmakelijk onderdeel van hun leven. Het is belangrijk dat zij zich veilig en verantwoord in de digitale wereld kunnen bewegen. Dat is niet vanzelfsprekend, want soms ko... + Meer over Digitaal opgroeien