29-10-2020

Digitale balans tijdens de Week van de mediawijsheid

Van 6 tot en met 13 november is het de Week van de Mediawijsheid. Deze week wordt georganiseerd door Netwerk Mediawijsheid, consortiumpartner van het Safer Internet Centre. Dit jaar is het thema digitale balans.

Scrollen, liken, appen, swipen, streamen, gamen en subscriben: online media zijn onlosmakelijk verbonden met het offline leven. Je schakelt van ervaringen op het scherm naar de wereld om je heen, en weer terug. Om contact te maken en op de hoogte te blijven. Om te leren of te ontspannen. Alleen maar leuk? Of niet? Online media kunnen je helpen het beste uit jezelf te halen. Health-apps en slimme horloges geven inzicht in je gezondheid. Van stappentellers tot slaaptrackers. De beste versie van jezelf door de virtuele personal trainer en helemaal zen na een aflevering van je favoriete serie. Je ontmoet mensen van over de hele wereld via sociale media en door online tutorials leer je een nieuwe hobby. Maar media kunnen ook veel van je vragen. De druk om altijd bereikbaar te zijn kan ook leiden tot stress. Tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020) worden mensen uitgenodigd om zelf te experimenteren met digitale balans en bewuste keuzes te maken.

MediaMasters

Tijdens de Week van de Mediawijsheid komt er ook nieuwe missie uit van MediaMasters. Deze spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media is speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit en nepnieuws? Leerlingen worden uitgedaagd om samen de MediaMissies te volbrengen; in de klas én thuis.

InternetHelden

Ook De InternetHelden ontwikkelde de les ‘digitaal welzijn – Je hebt het zelf in de hand‘. Deze les gaat over de invloed van smartphonegebruik onder jongeren.
Leerlingen ontdekken tijdens deze les, door zelfreflectie en het uitwisselen van ervaringen, welke invloed hun smartphonegebruik heeft op hun eigen gezondheid en welzijn. Het lesmateriaal bestaat uit een digitale klassikale les en een kant-en-klare thuiswerkles via LessonUp. Zie hier voor meer informatie en het complete lespakket.

Digitaal opgroeien

Voor kinderen en jongeren van nu is de digitale wereld een onlosmakelijk onderdeel van hun leven. Het is belangrijk dat zij zich veilig en verantwoord in de digitale wereld kunnen bewegen. Dat is niet vanzelfsprekend, want soms ko... + Meer over Digitaal opgroeien