Platform Internetstandaarden / Internet.nl

Jaar: 2017

Om het internet veilig en stabiel te houden, is onderhoud nodig. Nieuwe internetstandaarden voor nummering (IPv6), veilige logistiek van pakketjes (DNSSec), veilige versleuteling (TLS) en tegen spam en phishing (SPF, DMARC en DKIM) spelen daar een belangrijke rol in. Het is echter moeilijk om internetaanbieders deze standaarden te laten gebruiken: gebruik is vrijwillig en internet wordt alleen veiliger als het merendeel deze standaarden toepast.

Internet.nl

In 2015 is Internet.nl gelanceerd. Internet.nl wil door voorlichting en door het beïnvloeden van de publieke opinie (consumenten en bedrijven kunnen eigen en andere websites testen of internetstandaarden worden gebruikt en ook echt werken) het gebruik van deze internetstandaarden tot norm verheffen en helpt internetaanbieders om deze te implementeren. Daarnaast geeft internet.nl de standaardisatiecommunities die de ontwikkeling van deze standaarden verzorgen, een platform geven voor communicatie.

Er zijn inmiddels 100.000 tests gedaan en in een aantal sectoren (met name de overheid en gemeenten) is een constante stijging te zien van het aantal implementaties. Naar verwachting zal deze lijn in 2017 doorzetten: er is overleg met de nationale telecomoperators over implementatie (een grootschalige operatie).

Internet.nl wordt beheerd en ontwikkeld door het platform internetstandaarden, waarin partijen verantwoordelijk voor de stabiliteit van internet samenwerken: denk aan SIDN, ISOC, RIPE, het Ministerie van Economische Zaken, DiNL, NCSC, NLNetlabs, Forum Standaardisatie en ECP. Het boegbeeld en voorzitter van het platform is Dhr. Gerben Klein Baltink.

Het platform houdt nauw contact met de gemeenschappen die standaarden verder ontwikkelen. Zoals de IPv6-taskforce, de Stichting IPv6 en de Veilige E-mail Coalitie.

HIGHLIGHTS

▪ Oprichting Veilige E-mail Coalitie
▪ Jim Bound Awards uitgereikt aan KPN, XS4ALL en SixXS
▪ Gelanceerd tijdens Cybertop tijdens de OneConference op 16 april 2015
▪ Sindsdien 300.000 uitgevoerde testen
▪ 519 partijen met 100% score in websitetest staan in ‘Hall of Fame’
▪ O.a. overheden (Rijksoverheid.nl, defensie.nl, vught.nl en koninklijkhuis.nl), hosters (oxillion.nl, transip.nl, xs4all.nl, pcextreme.nl) en andere bedrijven (vtwonen.nl, hucle.nl)
▪ Optredens bij o.a.: Cybertop, GFCE, OPT, Jaarcongres ECP, TekTok (AlertOnline), DMARC-masterclass.

Meer informatie

Wilt u meer informatie ontvangen over internet.nl of het Platform Internetstandaarden, neem dan contact op met Jelle Attema via jelle.attema[@]ecp.nl of 070 419 0309.Terug naar activiteiten