14-11-2013

AbuseHUB van start: botnets aangepakt

Tijdens het Jaarcongres van ECP in het AFAS Circustheater in Scheveningen lanceert de vereniging Abuse Information Exchange officieel de AbuseHUB. Dit systeem verwerkt centraal informatie over botnetbesmettingen in Nederland, met als doel besmette computers sneller te detecteren en internetgebruikers beter en sneller te helpen als hun computer besmet is met een virus. Zo kunnen botnets effectiever bestreden worden en wordt de internetveiligheid in Nederland verder verhoogd. AbuseHUB is een ontwikkeling van zeven internet service providers, SURFnet en SIDN en is tot stand gekomen met financiële steun van het ministerie van Economische Zaken en SIDN.

Aantal besmettingen is hoog en stijgt
Botnets zijn netwerken van computers die zonder medeweten van hun eigenaar besmet zijn met een virus of andere kwaadaardige software. Ze kunnen daardoor door derden worden misbruikt. Botnets worden op grote schaal ingezet voor het versturen van spam en voor het uitvoeren van cyberaanvallen. De botnetsoftware zorgt op de besmette computer meestal voor weinig problemen en wordt door eindgebruikers vaak niet eens opgemerkt. Maar botnets kunnen grote overlast en schade veroorzaken voor anderen. Volgens onderzoek van de TU Delft heeft 5 tot 10 % van consumenten jaarlijks te maken met een botnetinfectie. Abuse Information Exchange wil dit percentage omlaag brengen.

Krachtig optreden
Abuse Information Exchange is een initiatief van internetproviders KPN, SOLCON, Tele2, UPC, XS4ALL, Zeelandnet en Ziggo, en van SIDN. De vorig jaar opgerichte vereniging is ontstaan vanuit ECP, het Platform voor de Informatiesamenleving en heeft SURFnet kort na de oprichting als lid kunnen verwelkomen. Sindsdien is de AbuseHUB gezamenlijk ontworpen en met softwareontwikkelaar Ibuildings is het systeem gerealiseerd. Na een uitvoerige testfase is de AbuseHUB nu gereed en vandaag officieel in gebruik genomen. Gert Wabeke, voorzitter van Abuse Information Exchange: “Meldingen over botnetbesmettingen worden door de AbuseHUB verzameld, geanalyseerd, gesorteerd en verzonden naar de aangesloten leden. Op deze manier krijgen bijvoorbeeld de internetproviders een actueel overzicht van besmettingen in hun netwerk en kunnen ze zeer snel en gericht actie ondernemen om de botnetbesmetting te verwijderen. Hierdoor beperken we de schade die een botnet aan kan richten en besparen ze kosten.“

Groot draagvlak
Roelof Meijer, Algemeen Directeur van SIDN: “Veilig internetten heb je als internetgebruiker voor een groot deel zelf in de hand, maar voor een deel is het ook afhankelijk van de betrokkenheid van markt- en overheidspartijen. De kracht van dit initiatief is juist dat het een initiatief van de sector zelf is en dus een groot draagvlak heeft. Een ander goed voorbeeld daarvan is Notice-and-Take-Down waarbij de sector zelf beleid ontwikkelt en de uitvoering ervan op zich neemt. Nederland loopt wat dat betreft echt voorop. We zijn er trots op dat SIDN hier een bijdrage aan kan leveren in de vorm van het technisch beheer van de AbuseHUB. Daarnaast beschikken we, als beheerder van het .nl-domein, over waardevolle informatie voor de leden als het gaat om botnetbestrijding. Het is mooi dat we deze nu nog effectiever in kunnen zetten. Dit leidt tot een veiliger .nl-domein en internet in Nederland en daar is iedereen bij gebaat.”

Voor meer info kijkt u op www.abuseinformationexchange.nl.