Online veiligheid en de rol van het kinderboek

In deze podcast gaan we met Remco Pijpers (Strategisch adviseur Digitale Geletterdheid bij Kennisnet en auteur van het kinderboek ‘Gehackt’) Lieke Hoefs (Coördinator Jeugdbibliotheek.nl bij de Koninklijke Bibliotheek) en Marjolijn Bonthuis (ECP | Platform voor de InformatieSamenleving) in gesprek over het belang van goede voorlichting en de rol die kinderboeken daarin kunnen spelen. Door een boek te lezen kun je echt iets beléven zonder het zelf mee te hoeven maken. Hoe is het bijvoorbeeld als je gehackt wordt en er vanuit jouw account nare dingen verspreid worden? En als iemand jou online een streek levert, pak je diegene dan terug?

Digitale geletterdheid is een hot topic. Hoe zorgen we voor een veilige en inspirerende online omgeving voor kinderen? Zowel vanuit de overheid als het bedrijfsleven wordt er actief op ingezet om kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op een samenleving die meer en meer digitaliseert. Door het toegenomen online verkeer door de corona-pandemie wordt nog duidelijker hoe belangrijk digitale geletterdheid is: hoe bewaak je je eigen privacy en zorg je ervoor dat je accounts veilig zijn? En ook: hoe ga je online met elkaar om?

Deze podcast wordt u aangeboden door ECP | Platform voor de InformatieSamenleving in samenwerking met het Safer Internet Centre Nederland.

 

Digitaal opgroeien

Voor kinderen en jongeren van nu is de digitale wereld een onlosmakelijk onderdeel van hun leven. Het is belangrijk dat zij zich veilig en verantwoord in de digitale wereld kunnen bewegen. Dat is niet vanzelfsprekend, want soms ko... + Meer over Digitaal opgroeien
  • Safer Internet Centre Nederland

    Sinds 2006 wordt veilig en vaardig gebruik van digitale middelen door kinderen en jongeren in Nederland publiek-privaat opgepakt. Van Digibewust naar Digivaardig & Digiveilig naar Veiliginternetten.nl, Codepact en Samen Digiwi... + Meer over Safer Internet Centre Nederland