De drie genomineerden voor de Icarus Award 2018 zijn bekend. Een vakjury bestaande uit Alexander Mouret (director Brave New World), Rodolfo Groenewoud van Vliet (co-founder In4Art), Tineke Netelenbos (voorzitter ECP) en Caspar Wanders (journalist en redacteur deFusie.net) hebben uit 19 inzendingen drie kunstenaars geselecteerd.
De drie finalisten zijn: Felix Mollinga, Manuel Beltrán en Sjoerd ter Borg/ Mark Jan van Tellingen.
Tijdens het Jaarcongres ECP op 15 november wordt de winnaar van de Icarus Award bekendgemaakt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €1.000,- en een interview in de kunstrubriek ‘Het Beeld’ op deFusie.net. De drie genomineerde werken zijn te zien op de technologie-kunstexpositie op het Jaarcongres ECP.
Drie finalisten en motivatie jury De jury was onder de indruk van de diversiteit en hoge kwaliteit van de inzendingen. Thema’s als dataharvesting en de relatie tussen mens en machine onder invloed van artificial intelligence sprongen eruit.
Dit zijn (in willekeurige volgorde) de drie genomineerde kunstenaars en hun werk:
Felix Mollinga met Databall Via digitale apparaten laten kinderen sporen achter op internet zonder het te beseffen. Databall is een spel voor twee spelers die de stroom van persoonlijke data visualiseert en kinderen spelenderwijs bewust maakt van de online sporen die ze achterlaten.
Juryrapport: “Een goed werk dat visueel aantrekkelijk is en relevante onderwerpen aangaat zoals digibewustzijn. Het is meer dan een aantrekkelijk spelletje en scoort daarmee hoog.”
Manuel Beltrán met het Institute of Human Obsolescence In een arbeidsmarkt waarin mensen steeds meer vervangen worden door technologie, onderzoekt het Institute of Human Obsolescence hoe de data die we produceren al een vorm van arbeidsproductiviteit is.
Juryrapport: “De jury is onder de indruk van de verschillende producties waarmee de kunstenaar de verhouding mens en machine aan de kaak stelt. Het zelfbenoemde instituut ontwikkelt werk dat ons kan helpen onderzoeken en begrijpen wat de reikwijdte van AI en waarde-creatie in de toekomst betekent. Installaties zoals Biological Labour zien er fantastisch uit.”
Sjoerd ter Borg en Mark Jan van Tellingen met Beach Umbrella (파라솔) In de film ‘Beach Umbrella’ (파라솔) categoriseert een computer de stad Seoul (Korea) aan de hand van Street View archieven. Het analyseert het verleden, heden en de toekomst van een eigenaardig object dat veelal wordt gebruikt door kleine ondernemers en straatverkopers: de strandparasol.
Juryrapport: “Interessant om groepen in kaart te brengen die we voor die tijd niet in kaart konden brengen, uitgewerkt in een helder en visueel aantrekkelijk verhaal. Als tool voor antropologisch onderzoek zit dit werk op het snijvlak van wetenschap en kunst en loopt het voorop in de trend Art en Science.”
Icarus Award De Icarus Award is dé prijs voor jonge kunstenaars en nieuwe makers die een kruisbestuiving tussen kunst en technologie creëren en via de kunst aandacht vragen voor de soms dunne lijn tussen technologie en ethiek. Op donderdag 15 november 2018 wordt de Icarus Award voor de vierde keer uitgereikt op het Jaarcongres ECP door Tineke Netelenbos, voorzitter ECP.