08-02-2016

1 op de 8 Nederlandse jongeren deelt naaktbeeld van zichzelf

Toch heeft bijna een derde van de jongeren wel eens een seksueel getint beeld doorgestuurd gekregen dat niet voor hem of haar bedoeld was. Zelden wordt de persoon die het beeld doorstuurt hierop aangesproken. Dit blijkt uit onderzoek van Meldknop.nl, uitgevoerd in het kader van de Safer Internet Day 2016 die morgen – 9 februari – plaatsvindt.

Jongeren die seksueel getint beeld van zichzelf sturen, doen dat vooral naar de personen met wie ze een vaste relatie hebben. Bijna 70% van de jongeren vindt dat je er dan vanuit kunt gaan dat de ander dit soort beelden niet doorstuurt.

Doorstuurders aanspreken heeft zin, maar wordt nauwelijks gedaan
De helft van de jongeren vindt dat het zin heeft om personen die seksueel getint beeld doorsturen waarvan dat niet de bedoeling is, hierop aan te spreken. Een ruime meerderheid (62%) durft dit ook. In de praktijk doet 85% van de jongeren dit toch niet, omdat ze vinden dat degene die dat beeld gemaakt heeft dat niet had moeten doen. Een kleine groep (6%) vindt dat doorsturen er nu eenmaal bij hoort. In bijna alle gevallen (91%) brengen jongeren de persoon op het beeld niet op de hoogte.

Mobiele telefoon mogelijk grootste lek
Bijna driekwart van de jongeren vindt het onverstandig om seksueel getint beeldmateriaal van jezelf op je mobiele telefoon te hebben staan. Maar het onderzoek laat ook zien dat 60% van de jongeren hun wachtwoord van hun mobiele telefoon deelt met vrienden/vriendinnen, broes/zussen en klasgenoten. Jongeren gaan een stuk veiliger om met wachtwoorden van hun sociale media (77% deelt niet). Echter, toegang tot een mobiele telefoon betekent veelal ook toegang tot beeldmateriaal en sociale media.

Internet onderdeel van seksuele ontwikkeling
Seksueel getint contact via internet hoort volgens een kwart van de jongeren bij deze tijd. Ook voelt een vijfde van de jongeren zich online vrijer om seksueel getint contact te hebben. 30% van de jongeren zegt dat zij best wel eens een sexy beeld naar iemand zouden kunnen versturen. “Bij seksuele opvoeding en voorlichting is ook het online aspect belangrijk. Als ouders begrijpen dat het erbij hoort, kunnen ze er al over praten voordat er problemen zijn. Een open gesprek kan vervelende ervaringen voorkomen. Ook professionals moeten weten wat er online gebeurt om zo jongeren en ook hun ouders te kunnen ondersteunen in de seksuele én mediaopvoeding,” aldus Marjolijn Bonthuis van Meldknop.nl.

Symposium Jongeren, seks en internet
Jongeren lijken te worstelen: enerzijds is sexting onderdeel van hun cultuur, en moet je erop kunnen vertrouwen dat anderen zorgvuldig met die beelden omgaan, maar anderzijds lijken ze de normen van hun ouders en andere opvoeders over te nemen: als het fout gaat, is het je eigen schuld, had je die beelden maar niet moeten maken. Precies deze dubbelheid is onderwerp van het symposium in Amersfoort, waar onderzoekers, jongeren en deskundigen op het gebied van mediaopvoeding en seksuele opvoeding in gesprek gaan met jeugdprofessionals. Voor meer informatie over dit symposium, kijk op www.saferinternetday.nl.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Meldknop.nl. Onderzoeksbureau DirectResearch heeft een steekproef gedaan binnen het EUpanel en hun partnerpanel. 743 jongeren hebben de vragenlijst ingevuld. De resultaten komen beschikbaar in het kader van de Safer Internet Day – de jaarlijks terugkerende dag waarop in meer dan 100 landen in de wereld aandacht wordt gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren. In Nederland vindt morgen het symposium Jongeren, seks en internet plaats voor professionals in de jeugdhulpverlening.

Download infographic & onderzoeksrapport
Download hier het onderzoeksrapport
Download hier de bijbehorende infographic