Winnaars Nederlandse Privacy Awards 2024 bekend!

Tijdens de Nationale Privacy Conferentie van Privacy First en ECP zijn vandaag de Nederlandse Privacy Awards uitgereikt. De winnaars van de Nederlandse Privacy Awards 2024 zijn:

 • Jet-Stream (categorie Techniek)
 • Privacy Simulatie (categorie Bewustmaking)
 • Publiek Vervoer Groningen Drenthe (categorie Toepassing)
 • Oasys Now (Aanmoedigingsprijs)

De Nederlandse Privacy Awards bieden een podium aan organisaties en initiatieven die privacybescherming zien als een kans zien om zich positief te onderscheiden en privacyvriendelijk ondernemen en innoveren tot norm te maken. Deze Awards worden jaarlijks door Privacy First georganiseerd rond de Europese Dag van de Privacy.

Winnaars

WINNAAR: Jet-Stream

Jet-Stream is een streamingsdienst die erin is geslaagd om van de bescherming van de privacy van kijkers een verdienmodel te maken. De software die ze hebben ontwikkeld is innovatief en uniek omdat het adverteerders geen persoonlijke data van deze kijkers stuurt, maar alleen geanonimiseerde data en gegevens over context van de bekeken stream. Doordat daarvoor geen toestemming hoeft te worden gevraagd, en de door hen ontwikkelde AI het wél mogelijk maakt om echt gericht te adverteren, levert deze ‘contextualised advertisement’ uiteindelijk zelfs meer advertentie-opbrengsten op dan de gebruikelijke gepersonaliseerde advertenties gebaseerd op individuele profielen van de kijkers.

De bedrijfsvoering van Jet-Stream is doordrenkt van het privacybewust handelen. Zo hebben ze een eigen cloud ingericht die 100% Nederlands is, enkel EU-medewerkers in dienst, en het bedrijf is volledig in Nederlandse handen. Verder gebruiken ze geen cookies en geen trackers in hun software. De door henzelf ontwikkelde videoplayer deelt bovendien geen gegenereerde data met hun klanten.

De jury roept Jet-Stream daarom tot winnaar uit voor de Nederlandse Privacy Award 2024 in de categorie Techniek.

WINNAAR: Publiek Vervoer Groningen Drenthe

Publiek Vervoer Groningen Drenthe zet zich in voor samenwerking tussen overheid en vervoersaanbieders, om zo een sociaal en inclusief mogelijk vervoersaanbod te garanderen in de regio. Effectieve samenwerking vereist inzicht in reisbehoeften en reisgedrag van de betreffende doelgroepen. Samenwerken op persoonsgegevens is extra gevoelig wanneer het een kwetsbare groep betreft, zoals in dit geval Wmo-geïndiceerden.

In samenwerking met Roseman Labs heeft Publiek Vervoer Groningen Drenthe zich ingezet om de best beschikbare privacybescherming te vinden voor het analyseren van reisgedrag zonder inzage in persoonsgegevens van de reizigers van meerdere vervoersorganisaties. Dit in een omgeving waarin dit type analyse nog niet of beperkt wordt toegepast.

De jury roept Publiek Vervoer Groningen Drenthe uit tot winnaar van de Nederlandse Privacy Award 2024 in de categorie Toepassing.

WINNAAR: Privacy Simulatie

Privacy Simulatie is een spelvorm waarmee je collega’s op een leuke wijze passend leren omgaan met informatie van personen. Zij leren hoe een organisatie zich kan wapenen tegen datalekken en crisissituaties kan herkennen.

Het is een instrument om op speelse, interactieve en originele wijze bewustwording over privacybescherming in organisaties te vergroten met twee niveaus en biedt ruime mogelijkheden om content aan te vullen en met volwassenheidsniveaus. Geen automatisch doorklikken van vragen, zoals veel e-learnings, maar echt interactie en een mooie interface. Het maakt versterken van de organisatie op het terrein van privacy aantrekkelijk en draagt daarmee bij aan een hoger privacy-niveau in organisaties.

De jury roept daarom Privacy Simulatie tot winnaar uit voor de Nederlandse Privacy Award 2024 in de categorie Bewustmaking.

AANMOEDIGINGSPRIJS: Oasys Now

Oasys Now heeft een platform ontwikkeld waarop patiënten wereldwijd veiliger en sneller kunnen meedoen aan clinical trials. Daarvoor worden de zeer specifieke eisen om deel te kunnen nemen aan een bepaalde trial, gekoppeld aan genetische data en profielen van patiënten die in aanmerking willen komen voor deelname. Dat levert enorme versnelling op voor het ontwikkelen van medicijnen; een snelle en goede match kan jaren verschil maken. Hiermee zijn de patiënten met een chronische of zeldzame ziekte vanzelfsprekend gebaat, maar ze behouden wel het ‘ownership’ over hun eigen medische persoonsgegevens en het is hun eigen beslissing om wel/niet mee te willen doen en voor hoe lang. Patiënten kunnen per trial aangeven, in nauw overleg met hun eigen behandelend arts, welke trial eventueel nuttig zou kunnen zijn voor hen.

Oasys Now is een jong bedrijf dat nog aan het begin van ontwikkelingen staat.

Gelet op dit alles kent de jury Oasys Now de Aanmoedigingsprijs toe voor de Nederlandse Privacy Award 2024.

Genomineerden

Uit de diverse inzendingen had de onafhankelijke vakjury de volgende genomineerden geselecteerd:

 • BlueGen-ai
 • Databoss
 • DIVD
 • Jet-Stream
 • Linksight
 • Oasys Now
 • Privacy Simulatie
 • Proofme
 • Publiek Vervoer Groningen Drenthe.

Tijdens de Nationale Privacy Conferentie hebben alle genomineerden zichzelf middels videopitches aan de jury en het publiek gepresenteerd. Vervolgens zijn de Nederlandse Privacy Awards door de jury uitgereikt. Klik hier voor het hele juryrapport (pdf) met deelnamecriteria en toelichting bij alle genomineerden en de winnaars.

Nationale Privacy Conferentie

De Nationale Privacy Conferentie is een initiatief van ECP en Privacy First. Deze conferentie brengt jaarlijks het Nederlandse bedrijfsleven, overheid, wetenschap en maatschappelijk middenveld bijeen om gezamenlijk te kunnen bouwen aan een privacyvriendelijke informatiemaatschappij.

Sprekers tijdens de Nationale Privacy Conferentie 2024 waren achtereenvolgens:

 • Marjolijn Bonthuis (adjunct-directeur ECP)
 • Paul Korremans en Sander Klous (bestuursleden Privacy First)
 • Katja Mur (bestuurslid Autoriteit Persoonsgegevens)
 • Sjoera Nas (senior privacy adviseur, Privacy Company)
 • José van Dijck (universiteitshoogleraar media en digitale samenleving, Universiteit Utrecht)
 • Larissa Zegveld (voorzitter Forum Standaardisatie)
 • Sabrina van Miltenburg (programmamanager digitaal en veilig onderwijs, Stichting Kennisnet)
 • Jaap van der Wel (juryvoorzitter Nederlandse Privacy Awards).

Dagvoorzitter was presentator Tom Jessen. Locatie van de conferentie was De Glazen Zaal in Den Haag; een videoverslag volgt binnenkort.

Jury Nederlandse Privacy Awards

De jury van de Awards bestaat uit onafhankelijke privacy-experts uit diverse sectoren, op persoonlijke titel:

 • Jaap van der Wel – IT-deskundige en privacyjurist, managing partner Comfort Information Architects (juryvoorzitter)
 • Magdalena Magala – Vaktechnisch coördinator AVG, Belastingdienst
 • Rion Rijker – Privacy- en informatiebeveiliging expert en IT-jurist, Rijker Advies & Educatie
 • Mathieu Paapst – Universitair docent IT-recht, Rijksuniversiteit Groningen
 • Erik Bruinsma – Jurist; directeur Strategie en bestuursadvisering, Centraal Bureau voor de Statistiek
 • Mabel de Vries – Functionaris Gegevensbescherming en senior adviseur informatiebeveiliging, risk en privacy
 • Walter van Wijk – Community manager privacy, Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming
 • Sanne van de Velde – Afdelingshoofd Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
 • Koen Versmissen – Eigenaar Expertisecentrum Data-Ethiek.

Partners

Stichting Privacy First organiseert de Nederlandse Privacy Awards in samenwerking met ECP, met steun van Molenaar & Plasman Solutions. Wilt u graag media-partner van de Nederlandse Privacy Awards worden? Neem dan contact op met Privacy First!