Matthijs van Dijk


Ir. Matthijs van Dijk is één van de oprichters van Reframing Studio in 1993. Reframing Studio adviseert bedrijven, NPO’s en overheden met welke betekenisvolle producten, diensten of beleid ze hun economisch of maatschappelijk bestaansrecht in de toekomst kunnen realiseren en met welke strategie ze burgers of consumenten op een aantrekkelijke manier in een transitie van het nu naar een toekomst kunnen begeleiden. Reframing Studio heeft in 2014 de prestigieuze Rotterdamse Design Prijs gewonnen.

Na het voltooien in 1990 van de opleiding fijnmechanica/robotica aan de TU Eindhoven volgde Matthijs succesvol het tweejarige post-doctorale programma ‘Consumenten Producten’ aan de faculteit van het Industrieel Ontwerpen (IO) in Delft (1992). Matthijs werd in 2003 benoemd tot hoogleraar ‘Applied Design’ bij deze zelfde faculteit. In 2013 werd Matthijs eveneens benoemd tot hoogleraar ‘Strategic Design’ aan de NTNU in Trondheim (Noorwegen). Deze positie vervult hij nog steeds. Aan de TU Delft werd Matthijs in 2018 herbenoemd tot hoogleraar ‘Mobility Design’. Matthijs is eveneens verbonden aan het Delft Design for Values Institute.

Matthijs is een denker op het gebied van innovatie- en designprocessen. In 2011 publiceerde hij samen met Paul Hekkert het boek ‘Vision in Design, a guidebook for innovators’ (Bis Publishers). Hij spreekt vaak op internationale conferenties en jureert bij nationale en internationale prijsvragen. Hij is ook één van de oprichters van de Design & Emotion Society.

Jaarcongres ECP

Op het jaarcongres zal Matthijs van Dijk spreken tijdens de sessie ‘Werkatelier informatiehuishouding van het Rijk in 2030‘.