De afgelopen weken was het veelal in het nieuws: de ransomware-aanval WannaCry waarbij ruim 200.000 computers besmet raakten in minstens 150 landen. Ook u kan het overkomen. Veiliginternetten.nl stelde een dossier op met tips en tricks wat u kunt doen en laten bij een besmetting. Hieronder vindt u een greep uit het dossier. Wat is ransomware Ransomware is een computervirus dat probeert je geld te laten betalen om van het virus af te komen. Ransomware kaapt je computer door bijvoorbeeld documenten en foto’s te blokkeren waardoor ze niet meer toegankelijk zijn. Het virus meldt dat je een geldbedrag moet betalen om van de blokkade af te komen. Ook in Nederland waarschuwt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) dat er een „grote internationale ransomware-campagne” actief is. Heb je ransomware op je computer? Krijg je een scherm te zien waarop staat dat je bestanden zijn versleuteld en er geld wordt gevraagd om de bestanden terug te krijgen, dan ben je slachtoffer van ransomware.
- In dit geval geldt het volgende advies: betaal niet! Dit biedt namelijk geen enkele garantie dat je weer toegang tot je computer en bestanden krijgt. Bovendien beloon je daarmee de criminelen en wordt het probleem in de toekomst alleen maar erger. Dat betekent inderdaad wel dat je je bestanden kwijt bent! Hopelijk heb je een recente back-up…
- Ransomware is mogelijk te verwijderen met behulp van de gratis proefversie van het programma HitmanPro van Sophos. Op de website van Sophos kun je de gratis proefversie downloaden.
- Zet de back-up van je bestanden terug nadat je je computer volledig hebt opgeschoond en hebt teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Kijk hier voor praktische tips.
- Bedrijfsnetwerk gegijzeld? Kijk hier voor meer tips.
Ransomware voorkomen De kans dat je als particulier slachtoffer wordt van ransomware is niet zo groot, zeker niet als je onderstaande tips ter harte neemt.
- Let extra op bij het openen van e-mail vanuit niet vertrouwde of onbekende bronnen. Kwaadaardige software als ransomware komt veelal binnen via de e-mail, als bijlage of als link waar je in de mail gevraagd wordt op te klikken. Als je dat doet, installeert de ransomware zich zonder dat je het merkt op je computer.
- Zorg dat je de laatste versie van je besturingsysteem geinstalleerd hebt. Lees hier hoe je dat kunt doen.
- Maar regelmatig back-ups van de bestanden op je computer. Lees hier hoe dat moet.
Cybecriminelen hebben het vooral gemunt op bedrijfsnetwerken, netwerken waar veel computers op zijn aangesloten. Bedrijven hebben ook meer te verliezen en zullen daardoor eerder betalen, zeker wanneer een recente back-up ontbreekt. Het is dan ook zaak dat bedrijven hun bedrijfsnetwerken up to date houden.
Over veiliginternetten.nl
Veilig internetten is een website waar mensen tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg kunnen vinden over wat zij kunnen doen en laten om veilig te internetten. Ze vinden er tips hoe ze veilig omgaan met hun online privacy, hoe ze veilig gebruik maken van wifi, wat ze kunt doen en laten op sociale media, en ze vinden er uitleg over hoe zij kinderen helpen veilig online te zijn. Veiliginternetten.nl is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Veiligheid en Justitie / Nationaal Cybersecurity Centrum, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en het bedrijfsleven.