Hoe kunnen we langer thuis blijven wonen? Hoe verloopt een dagje strand zonder problemen? Of hoe weten we hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in onze straat?
Dat open data heel handig zijn bij het beantwoorden van dit soort maatschappelijke vragen wordt steeds vaker bewezen. Toegang tot open datasets helpen ons files te omzeilen, zorg op maat te bieden en CO2 emissies te verminderen. Nieuwe (informatie)diensten helpen ons om ons leven prettiger te maken en onze steden slimmer. Bovendien bieden ze ondernemers nieuwe business kansen.
Fris je kennis op over Smart Cities, verdiep je in open data en neem een stapel concrete toepassingen en goede voorbeelden mee terug naar je eigen organisatie! Het programma biedt voor ieder wat wils, van de doorgewinterde open data expert tot de nieuweling die net met open data aan de slag gaat.
Het programma van deze dag bevat twee delen:
- Het ochtendgedeelte – Open Data Labs met specialisten – is op uitnodiging
- Voor het middaggedeelte – Open Data Estafette – geldt een open inschrijving
De dag wordt georganiseerd door de ministeries van I&M, BZK en EZ in samenwerking met de Digitale Steden Agenda, DisGover en ECP in het kader van het Doorbraakproject met ICT ‘Open Geodata’ .
Let op: het inhoudelijk middagprogramma start stipt om 12.30 uur. Laatkomers kunnen pas om 13.30 uur weer aanhaken. Kom dus op tijd! Inloop is vanaf 12.15 uur.
Programma
Ochtend – Open Data Labs
In de ochtend gaan multidisciplinaire teams aan de slag met het ontwikkelen van business cases rondom een aantal actuele maatschappelijke kwesties. Ouderenzorg bijvoorbeeld, of veiligheid. Maar ook luchtkwaliteit en het verminderen van CO2 emissies.
Dit doen ze in competitie. De twee beste cases winnen een geldbedrag voor het uitrollen van een eerste pilot. De teamleden worden uitgenodigd. Optioneel: Mocht je vinden dat je een waardevolle bijdrage kan leveren aan de Labs stuur dan een open sollicitatie en maak kans op een wildcard!
Middag – Open Data Estafette Smart Cities
In de middag vullen hoorcolleges, showcases, workshops, gesprekken en ontmoetingen het programma. Het programma start om 12.30 uur met een actieve lunch, waar de beste cases uit Labs worden gepresenteerd. Niet alleen de vakjury beoordeelt de plannen, ook het publiek kan stemmen. Voor zowel de favoriet van de jury als die van het publiek is een geldbedrag beschikbaar. Met dit bedrag kan de case verder worden ontwikkeld en mogelijk zelfs al getest. Van 13.30 tot 16.30 uur kunnen aanwezigen zelf kiezen uit een rijk programma rondom thema’s als duurzaamheid, mobiliteit, veiligheid, aantrekkelijke binnenstad, leegstand, vervuiling etc.. Uiteraard steeds vanuit de invalshoek van open data en smart cities. We eindigen met een wrap up waarbij we ook horen hoe het verder gaat met de twee winnende cases. Napraten en nieuwe contacten maken kan uiteraard bij de borrel.
Aanmelden
Deelname aan het middaggedeelte van de Open Data Estafette Smart Cities is kosteloos. Het aantal plekken is beperkt. Meld je aan vóór 10 oktober 2014 via het online inschrijfformulier. We streven naar een evenwichtige verdeling in achtergronden van onze deelnemers. Of je geselecteerd bent voor deelname hoor je uiterlijk 17 oktober.
Open Data Estafette op social media: #ODSM
Voor meer informatie: ga naar www.doorbraakmetopendata.nl.