Van 27 tot en met 30 september vindt het Internet Governance Forum plaats in Nairobi. Het Internet Governance Forum (IGF) is een jaarlijks terugkerend multistakeholder platform, onder de vlag van de Verenigde Naties, voor discussie en afstemming over de toekomst van het internet. Naast beleidskwesties duurzaamheid, veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling van internet te bevorderen is het IGF ook een belangrijke plek om nieuwe opkomende kwesties, risico’s en uitdagingen te identificeren en onder de aandacht te brengen van relevante partijen. De essentiële en ook meer controversiële elementen van internet governance worden tijdens het IGF besproken.
De Nederlandse delegatie, die dit jaar ook twee jongerenvertegenwoordigers kent, wacht een vol maar inspirerend programma, waar we ook vanuit Nederland actief aan bijdragen. Zo organiseren we in samenwerking met Nominet, UK, een workshop waarin parlementariërs vanuit de hele wereld de kans krijgen hun vragen omtrent ICT issues te stellen aan experts en leveren we een bijdrage aan workshop 130 “Protecting the most vulnerable users in society: The roles of different actors in helping the new user survive in an on-line world”. Tot slot organiseren Hivos, de European University Institute en Global Partners & Associates workshop 77: Exporting the Internet: Human Rights and Technology.
De Nederlandse deelnemers zijn op dinsdag 27 september voor een gezamenlijk diner te gast bij Ambassadeur Reintjes en dineren. Ook voorgaande jaren kwam de Nederlandse vertegenwoordiging van het IGF bij elkaar waarbij zij tijdens een diner hun ervaringen bespraken. En op woensdag 28 september staan twee werkbezoeken gepland aan ICT projecten in Nairobi. Zo wordt een bezoek gebracht aan Map Kibera, een project dat een van Afrika’s grootste sloppenwijken (in Nairobi) in kaart heeft gebracht, een gratis digitale kaart. Daarnaast bezoeken we de iHub (een innovatieverzamelpunt voor de technologie community in de omgeving van Nairobi. De ruimte biedt faciliteiten voor jonge ondernemers, web- en mobiele programmeerders, ontwerpers en onderzoekers) en het regiokantoor van Hivos.
De voorbereiding op het IGF werd dit jaar in Nederland groots aangepakt met de oprichting van een NL IGF door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, SIDN en ECP-EPN om het belang van het IGF in Nederland te benadrukken en de bekendheid van het Forum te vergroten. In juni vond het NL IGF event plaats ter voorbereiding op, maar ook als ‘opwarmer voor’ het mondiale Forum plaats, met ook hetzelfde thema: het internet als katalysator voor verandering. Het gaat niet meer alleen om de toekomst van het internet, maar de kracht ervan, denk aan ‘people power’, ICT & entrepreneurship en innovatie. Het NL IGF is ook een open consultatie: wat kan en wil Nederland bijdragen aan het mondiale IGF. Aan de vooravond van het NL IGF vond ook een Jongeren debat plaats: het Student IGF. Beslissingen over de toekomst van internet worden meestal gemaakt door een generatie die gedefinieerd kan worden als de ‘internet immigrants’. Zij zijn immers pas in aanraking gekomen met het medium toen ze al lang en breed volwassen waren. Het is ook belangrijk om de generatie te horen, die met het internet is opgegroeid.
Meer informatie over het NL IGF en haar activiteiten is te vinden op www.nligf.nl
Kunt u niet naar het IGF maar wilt u toch workshops volgen? Dat kan! Ten tijde van het IGF wordt deelname op afstand mogelijk gemaakt door middel van live video streaming en chat. Daarmee is actieve participatie ook mogelijk. Het IGF verzorgt deze faciliteiten vanuit de gedachte dat iedereen moet kunnen deelnemen. Houd de IGF website in de gaten www.intgovforum.org