20-06-2017

Meld je werk aan voor de Icarus Award 2017

Staan kunst en technologie centraal in jouw werk? Stuur je werk dan nu in!

Icarus Award

Bouw jij als jonge technologie kunstenaar mee aan de digitale samenleving? Neem jij in je werk een kritische houding in tegenover technologie, bejubel en jaag je technische vooruitgang juist aan, zoals de futuristen dat deden in 1909? Zend dan je werk in en wie weet win jij de Icarus Award 2017! Dé prijs voor kunstenaars die een kruisbestuiving tussen kunst en technologie creëren. De Icarus Award wordt in 2017 voor het derde jaar op rij uitgereikt tijdens het jaarcongres van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving. Het thema van het Jaarcongres ECP is dit jaar: Samen bouwen aan de digitale samenleving. De Icarus Award wordt georganiseerd in samenwerking met online opinietijdschrift deFusie.net, een platform voor jonge denkers en makers.

Inzenden voor 1 oktober

Stuur vóór 1 oktober 2017 je werk inclusief een korte toelichting naar marie-louise.vandermeer@ecp.nl o.v.v. ‘Inzending Icarus Award 2017’. Een deskundige jury zal je werk beoordelen. De drie finalisten worden op 16 oktober bekendgemaakt en mogen hun werk exposeren op de kunst-technologie-expositie tijdens het Jaarcongres ECP.

Uitreiking

De winnaar van de Icarus Award 2017 wordt op 16 november tijdens het Jaarcongres ECP bekendgemaakt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €1.000,-. Het winnende kunstwerk wordt daarnaast tentoongesteld in de kunstrubriek Het Beeld op deFusie.net.

Winnaars voorgaande jaren

Vincent Hoenderop mocht in 2016 de award in ontvangst nemen met zijn werk: Proef je status. Door middel van een koffiezetapparaat maakt hij data-discriminatie op een speelse manier duidelijk. Eerst dien je je postcode in te voeren. Op basis van de postcode (goede vs slechte buurt) bepaalt het apparaat of je een lekker of een slap kopje koffie krijgt. Icarus award 2016 In 2015 ontving Tanne van Bree de Award voor haar werk Artificial Ignorance. Dat speelt in op de snelle opkomst van kunstmatige geheugenvormen die oneindig kunnen voortbestaan – zoals internet – en de consequenties ervan op hoe we herinneren en vergeten. Prof. Peter-Paul Verbeek – jurylid van de Icarus Award – vindt het werk van Van Bree ‘erg fraai: levenskunst met technologie, vergeten om te herinneren. Het laat zien dat het niet gaan om het vechten tegen technologie, maar juist om het ermee omgaan’. Bekijk hier het filmpje van de winnaar van 2015