16-07-2020

Marjolijn Bonthuis op SBS6 Shownieuws over blue whale challenge

Vrijdagavond 10 juli werd Marjolijn Bonthuis, programmamanager veilig en vertrouwen, geïnterviewd door SBS6 Shownieuws over de blue whale challenge: een challenge die overgewaaid is uit Rusland en sinds afgelopen weekend onder jongeren weer viraal gaat. Het fragment is hier terug te zien, vanaf minuut 19.40.

Via de blue whale challenge worden jongeren via een dm-bericht (direct message) op social media aangemoedigd om mee te doen aan een soort spel met dagelijkse opdrachten. Vaak hebben deze opdrachten te maken met een vorm van zelfmutilatie, en soms zelfs met de opdracht om zelfmoord te plegen. Waarschijnlijk komt daar ook de naam vandaan: blauwe vinvissen lijken soms massaal zelfmoord te plegen, in navolging van elkaar. Het spel draait dus om psychologische manipulatie. Het is belangrijk dat kinderen weten dat het nep is en het advies krijgen: negeer de oproep, blokkeer het account en maak er melding van. De politie roept op om een printscreen te sturen als er bedreigingen plaatsvinden.

Meer weten? Op Veiliginternetten.nl vindt u antwoorden op vragen over hoe u kinderen beschermt tegen online challenges.

Digitaal opgroeien

Voor kinderen en jongeren van nu is de digitale wereld een onlosmakelijk onderdeel van hun leven. Het is belangrijk dat zij zich veilig en verantwoord in de digitale wereld kunnen bewegen. Dat is niet vanzelfsprekend, want soms ko... + Meer over Digitaal opgroeien

Betrokken ECP'ers

Marjolijn Bonthuis-Krijger