Verslag Young digital leadership – jongeren als (digi)helden

Samenvatting

De sessie begon met een korte introductie door Aniek Breevoort met daarin kort het programma. Het onderwerp was digitalisering en wat hiervan de kansen en uitdagingen zijn voor jongeren. Het eerste onderdeel was een gesprek met Philip Gast van Baise en Rochelle Hazebroek van NextGen. Philip Gast vertelde over zijn eigen bedrijf en hoe hij AI studenten met elkaar wil verbinden in één groot netwerk. Dit met als doel om studenten al op jonge leeftijd te laten netwerken en hun interesses over AI verder uit te breiden. Hierna vertelde Rochelle Hazebroek over haar functie als voorzitter bij NextGen. Zij vertelde dat NextGen voor studenten de optie biedt om alvast een kijkje te nemen bij grote bedrijven zoals Microsoft. Ook spraken Rochelle en Philip over voordelen van netwerken. Daarna ging Aniek in gesprek met Aäron Loupatty van BNR Nieuwsradio en de podcast Cryptocowboys en Raoul Esseboom & Rifayet Bettencourt van Cryptotakkies. Het gesprek ging over het aanschaffen van cryptovaluta onder jongeren en hoe bijvoorbeeld influencers hier een grote invloed op kunnen hebben. Raoul Esseboom & Rifayet Bettencourt willen met hun organisatie Cryptotakkies de jeugd informeren over cryptovaluta en naast de kansen ook de gevaren laten zien, gratis geld bestaat niet je zult er altijd voor moeten werken. Aäron Loupatty vertelde over zijn podcast waarin hij het verhaal van de cryptovaluta Exposed protocol verteld. Hij gaf aan dat veel jongeren hier veel geld aan hebben verloren. Hierna volgde het jongerenpanel waarin drie stellingen werden voorgelegd aan drie jongeren. Deze stellingen gingen over de digitalisering en hoe dit hun studie en werk zal beïnvloeden en veranderen. 

Quotes

“Ik probeer een soort netwerk, community te maken om studenten bij elkaar te brengen.” – Philip Gast, Baise. 

“Ik noem het AI aan de man”. – Philip Gast, Baise. 

“Als je twijfelt om te werken in de ICT, doe het. Ergste wat er kan gebeuren is dat je het niks vindt”. – Rochelle Hazebroek, NextGen. 

“Je kan iets beter gewoon doen en dat het niet lukt dan het helemaal niet doen”. – Philip Gast, Baise. 

“Als ik ergens moeite in stop, kan ik daar op lange termijn wat uithalen.” – Raoul Esseboom, Cryptotakkies. 

Belangrijkste conclusies van de sessie

  • Philip Gast wil met Baise AI-studenten met elkaar verbinden in één netwerk. 
  • Via het jongerennetwerk komt Rochelle Hazebroek met andere jonge talenten in contact die werken in grote IT-bedrijven, zoals Microsoft. De young professionals bespreken met elkaar de kansen en uitdagingen die ze treffen binnen hun werkveld.  
  • Aäron Loupatty vertelt over Exposed Protocol en hoe veel jongeren hier veel geld aan hebben verloren. 
  • Raoul Esseboom en Rifayet Bettencourt vertellen over hun organisatie Cryptotakkies en hoe ze hiermee de jeugd willen informeren over crypto. 
  • Uit het jongerenpanel bleek dat de kansen en uitdagingen van de digitalisering redelijk in evenwicht zijn.  

Presentatie

Presentatie sessie: Young digital leadership – jongeren als (digi)helden