Verslag ‘Metaverse, op weg naar het platform van de toekomst’

Samenvatting

Na een inleiding van Tijs Koops leerde Aragorn Meulendijks ons aan de hand van talloze voorbeelden dat mensen slecht zijn in het voorspellen van de toekomst, welke ontwikkelingen er op ons af komen en wat voor invloed dat heeft op de toekomst. Daarna liet Marloes Pomp ons zien dat decentrale varianten belangrijk zijn voor de toekomst van het internet. In Web3 kan de macht weer terug naar de gebruikers en contentmakers. 

Discussie

Beelden uit 1983, 2003 en 2013 laten zien dat de mens nog steeds niet is over waar de toekomst naar toe gaat. In de nabije toekomst lijkt onze identiteit te veranderen: Je digitale identiteit wordt een verlengstuk van je eigen identiteit, als een uiting van zelfexpressie. Ook wordt onze identiteit fluïde: je kunt alles zijn wat je wil in de Metaverse. Wat is dan nog echt? Immersive tech (AR en VR) laten voorbeelden van ongekende mogelijkheden zien. Aragorn Meulendijks schetst een afwisseling van hypes en teleurstellingen en weer terug totdat AR en VR een blijvende, stabiele waarde in ons leven zijn. 

Marloes Pomp: In web3 beginnen sleuteltechnologieën (Iot, AI, Blockchain) volwassen te worden en samen te komen. Dit is een uniek moment om te bedenken hoe we het in Web 3 geregeld willen hebben. Web3 kent nieuwe businessmodellen en wordt van de ‘gaming first’ generatie waarin communities en netwerken veel belangrijker worden. Een DAO is een organisatievorm die communities ondersteunt. Marloes vertelt over het experiment ‘Dutch DAO’ en nodigt de aanwezigen uit om hier aan deel te nemen.  

Quotes

‘De jeugd ziet hun digitale identiteit als verlenging van eigen identiteit, als zelfexpressie. Dit is de nieuwe generatie van consumenten en stemmers.’, Aragorn Meulendijks, ItsMrMetaverse 

‘Over 5 jaar is 90% van de informatie bewerkt. Blockchain technologie kan daarin een rol spelen als track en trace van wat er met de informatie gedaan is.’, Marloes Pomp, Dutch Blockchain Coalition 

‘Now is the time to prepare for the future.’, Marloes Pomp, Dutch Blockchain Coalition 

Belangrijkste conclusies van de sessie

  • De toekomst is traditioneel onvoorstelbaar, maar veel dichterbij dan men denkt. 
  • Hoe weten we wat nog echt is in de toekomst, als alles maakbaar en nep is? 
  • In Web3 kan alles eerlijker, maar dat is niet vanzelfsprekend. 

Kijk hier de sessie: ‘Metaverse: Op weg naar het platform van de toekomst’ terug.