Sustainable IT impact assessment: Aan de slag met duurzame digitalisering in jouw organisatie

Conclusies

De Twin Transition vraagt om waardegedreven IT, waarvoor governance, transparantie en samenwerking cruciaal zijn 

  • Er zijn vele concrete casussen en voorbeelden die de voordelen van verduurzaming aantonen  
  • Verduurzaming van IT is geen losse opgave, maar een geïntegreerd proces dat vraagt om bewustwording, samenwerking en tools 
  • De door de NCDD ontwikkelde Sustainable IT Impact Assessment (SIIA) en de bijbehorende SIIA Radar zijn praktische tools die organisaties kunnen helpen om IT te verduurzamen en in te zetten voor een duurzame organisatie.

Samenvatting

Deze sessie werd georganiseerd door de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering, een programma van ECP. De sessie stond in het teken van duurzame digitalisering, concreet inzake het verduurzamen van IT van organisaties.   

Ilse Hellemans (Consultant Responsible Digital Innovation bij TNO Vector – TNO) nam ons mee in het onderwerp Twin Transition. Ze schetste het belang van waardegedreven IT en samenwerking en illustreerde o.a. het belang van transparantie, best practices en governance om het impact potentieel van bedrijven te kunnen benutten. 

Vervolgens werd door Jelle Attema (Adviseur – ECP) de Sustainable IT Impact Assessment (SIIA) gepresenteerd: een recent door de NCDD ontwikkelde handleiding die IT-verduurzaming praktisch maakt. Hij demonstreerde een belangrijk onderdeel van de SIIA: de SIIA Radar, een praktische tool om activiteiten voor verduurzaming van IT inzichtelijk te maken. De verschillende kwadranten en fases in de SIIA Radar werden gedemonstreerd aan de hand van praktijkvoorbeelden. 

“De SIIA wordt een hulpmiddel om je ICT te verduurzamen in een organisatie die verduurzaamt” en “De SIIA structureert het gesprek over duurzaamheid vanuit deze drie nauw samenhangende invalshoeken en helpt organisaties om voortdurend prioriteiten (bij) te stellen bij het verduurzamen” – Jelle Attema, ECP 

Pim van Asch (Duurzaamheidsmanager – Conclusion) deelde zijn ervaringen uit de praktijk en besprak een interessante casus, waarin o.a. data-analyse en AI werd ingezet om zowel processen te optimaliseren als duurzaamheidsdoelen te bereiken én klaar te zijn voor toekomstige wetgeving. 

“Iedere aanpassing die je doet wordt een duurzaamheidsoverweging. Op veel onderdelen zijn de antwoorden nog niet paraat, maar daar kun je over in gesprek. Ik zie dat een impact assessment juist zorgt dat je dezelfde taal spreekt met klanten en leveranciers” – Pim van Asch, Conclusion 

Wiebren van der Zee (CIO office – Domain Expert – Sustainable IT – ABN AMRO) presenteerde het model dat ABN AMRO gebruikt om  IT verduurzaming inzichtelijk te maken. Hij benadrukte dat voor elke nieuwe IT-oplossing impact op duurzaamheidsdoelen geanalyseerd kan worden, om te bepalen of oplossingen passen bij ambities en targets. Het model dat zijn Sustainable IT team heeft ontwikkeld helpt daarbij. 

“Iedere change die je gaat doen, nieuwe leveranciers of applicaties of assets, wil je passend hebben bij je ambitie, targets en roadmap. Je zult een analyse moeten doen van deze afwegingen; past de oplossing die je kiest bij jou ambitie, compliancy en targets?” – Wiebren van der Zee, ABN AMRO

Deze sessie demonstreerde verschillende perspectieven en initiatieven rondom duurzame digitalisering en heeft daarmee de aanwezigen geïnspireerd om het thema op te pakken en samenwerking op te zoeken. 

Discussie

Tijdens de discussie werden vragen gesteld over de bruikbaarheid van de SIIA voor kleine bedrijven en werd de relevantie van de SIIA voor verschillende soorten bedrijven besproken. Ook werd de juridische “push” en kadering van het thema besproken. 

Verder werd er ingegaan op waar organisaties kunnen beginnen met het verduurzamen van hun IT en het toepassen van de SIIA. Er werd toegelicht hoe de SIIA geïntegreerd kan worden in de dagelijkse way of working en operatie. Daarvoor is allereerst inzicht nodig in de milieu impact van changes, aan de hand van relevante data. Het verzamelen van relevante data blijkt in de praktijk echter vaak lastig en er werd dan ook aangeraden hier tijdig mee te beginnen. Daarnaast werd aansluiting bij de NCDD genoemd als een belangrijke stap voor samenwerking en het delen van kennis en best practices. 

Ten slotte werd verder ingegaan op de balans tussen duurzaamheid en economische afwegingen.  Duurzaamheidsinzet lijkt immers vaak gepaard te gaan met trade-offs. De sprekers illustreerde echter dat het geen “of-of” hoeft te zijn en dat als een organisatie intrinsiek gemotiveerd is om duurzaam te werken dat daadwerkelijk de standaard kan worden.

Presentatie

Bekijk hier de presentatie van de sessie: ECP Jaarfestival – Sustainable IT impact assessment Aan de slag met duurzame digitalisering in jouw organisatie