Conclusies
- Nederland scoort in het GIRAI (Global Index for Responsible AI) onderzoek bijna een perfecte score behalve op Cultural and Linguictic diversity. Dit zit hem in het meenemen van lokale ‘typische Nederlandse’ cultuur. Bijvoorbeeld een Fries accent of Volendamse kledendracht en verschillende dialecten.
- De voorwaarden van dit onderzoek zijn nog heel minimaal. Evenals de controle op de experts die het onderzoek lokaal voor hun land hebben afgenomen. Het is goed om ergens te beginnen met statistieken in kaart brengen, maar de vraag is hoe betrouwbaar het GIRAI-onderzoek daadwerkelijk is.
- Dat Nederland als eerste uit het onderzoek komt is een mooi momentum om onze naam waar te namen. Er is veel op papier gezet (Strategisch Actieplan voor Artificiële Intelligentie) en er is de juiste intentie. Nu is het een kwestie van daadwerkelijk in de praktijk brengen en dat verschil maken.
Samenvatting
In deze sessie werden de onderzoeksresultaten van GIRAI (Global Index for Responsible AI) gepresenteerd. Het onderzoek is afgenomen onder 138 landen met 160 experts en werd verdeeld over drie thema’s: Responsible AI, Human Rights AI, Responsible AI & Governance. Er is bekeken hoe verantwoord landen bezig zijn met kunstmatige intelligentie. Nederland positioneert zich op deze internationale ranking op de eerste plek. GIRAI wil dit ieder jaar gaan herhalen om globaal te meten of er vooruitgang plaatsvindt en op welke manier dit plaatsvindt.
De presentatie van Marieke Peeters toonde een duidelijk weergave van de uitslag van het onderzoek en hoe dit tot stand is gekomen.
“We hebben een hoop op papier staan en er is veel aandacht voor AI. Daarnaast is er sprake van een goede intentie. Hoe zorgen we er nou voor dat we het daadwerkelijk gaan doen? Hoe gaan we de plannen tot leven brengen in de praktijk en op de werkvloeren in Nederland? Laat de eerste plek die we hebben behaald in het GIRAI-onderzoek geen vals gevoel van zekerheid zijn, we zijn er nog lang niet.” Marieke Peeters (Mooncake AI)
Opgevolgd door een interactief panelgesprek onder leiding van Pieter van Boheemen die in gesprek ging met Eltjo Poort, Judith Blijden en Marieke Peeters.
“Zowel op samenlevingsniveau als organisatieniveau werkt het beter om te kijken hoe je verantwoord kan handelen in plaats van te kijken of AI verantwoord is. De basisvraag is hoe kan je verantwoord handelen en AI daarbinnen plaatsen.” Judith Blijden (Hooghiemstra Partners)
“Ik zag in het onderzoek dat Nederland relatief laag scoort op het betrekken van de burger. Je ziet vaak binnen bedrijven dat ethiek een topic is wat valt onder het management en de juristen.” Eltjo Poort (CGI)