Interview met Tineke Netelenbos

De Digitale Binnenhof Academy helpt de politiek op weg in nieuwe ontwikkelingen rond bijvoorbeeld innovatieve tech. ECP-voorzitter Tineke Netelenbos, oud-minister in twee kabinetten, nadat ze eerst zeven jaar lid van de Tweede Kamer was. Als juryvoorzitter van de verkiezing Meest Digibewuste Kamerlid volgt ze onder meer de nieuwe vaste Kamercommissie Digitale Zaken op de voet. 

Overal voel je dat de vibes aan het shiften zijn, we gaan van een tijdperk van veranderingen naar een verandering van tijdperk: de vibeshift was dit jaar het thema van het ECP Jaarfestival. 

Tineke Netelenbos kreeg twintig jaar geleden het hele land over zich heen toen ze plannen presenteerde voor rekeningrijden, het beprijzen van wegenbelasting op basis van autogebruik. Volgens criticasters was dit onbegonnen werk, de bewindsvrouw kreeg zelfs de bijnaam Tineke Tolpoort. Inmiddels zijn zelfs de grootste politieke tegenstanders van toen om en het kabinet kondigt aan dat kilometerbeprijzing er nu echt komt: in 2030. Dat is nog eens een vibeshift, toch? Dat moet nog maar blijken, analyseert Netelenbos. 

Het huidige kabinetsvoorstel voor rekeningrijden dient niet het doel om files te verminderen of vervuiling tegen te gaan, maar louter iets anders, signaleert Netelenbos