In coronatijd is eens te meer duidelijk geworden dat we steeds afhankelijker van het internet zijn. Dat geldt zowel voor de internetinfrastructuur als voor de vele internettoepassingen zoals Teams, e-mail en Whatsapp die we dagelijks gebruiken en die voor ons welzijn en een bloeiende economie van vitaal belang zijn.
Die systemen worden echter steeds vaker ontwikkeld en beheerd door een klein aantal economisch zeer machtige bedrijven uit de VS of China (zoals Google, Amazon en Alibaba). Ze hebben daardoor ook een grote controle over de kennis, data en technologieën waarvan onze moderne digitale samenleving afhankelijk is. Een onderdeel van dit probleem is ook dat je als internetgebruiker of bedrijf vaak geen zicht meer hebt op wie je data gebruikt, opslaat en transporteert en hoe afhankelijk je bent van de (ketens) van onderliggende systemen en hun operators.
Door deze ontwikkeling staat de digitale autonomie in Nederland en Europa onder druk. De vrees bestaat dat we steeds minder controle krijgen over hoe de digitale systemen onze samenleving vormgeven. En dat we daardoor zelfs helemaal de controle verliezen over democratische rechten en publieke waarden zoals tolerantie, inclusie, veiligheid en transparantie.
Hoog tijd dat we weer meer grip krijgen op het internet. Tijdens dit mini-college presenteren twee hoogleraren, Valerie Frissen en Cristian Hesselman, hun visie op een ‘responsible internet’: wat schort er aan het huidige internet en welke maatschappelijke en technische stappen kunnen we zetten om ervoor te zorgen dat internetspelers zich committeren aan het beschermen van gebruikers (act responsibly) en concrete maatregelen nemen (take responsibility) en dat we ze daarvoor verantwoordelijk mogen houden (held responsible). Met voorbeelden uit de praktijk laten ze zien hoe dit mogelijk is en hoe we daarmee uiteindelijk onze publieke waarden versterken zoals de grondleggers van het internet oorspronkelijk bedoeld hebben.
Laat u tijdens dit college bijpraten over de mogelijkheden, haken en ogen, successen en kansen en wat u als organisatie zelf kunt doen. En praat natuurlijk mee!
De sessie wordt georganiseerd door SIDN, SIDN fonds en SIDN Labs.