Digital Product Passports: een ecosysteem-aanpak

Conclusies

  • Om goed ontworpen Digitale Productpaspoorten (DPPs) te realiseren, is de beschikbaarheid van robuuste digitale wallets essentieel, niet alleen voor individuen, maar ook voor organisaties en producten. Het concept van Digitaal Vertrouwen kan niet losstaand worden beschouwd, maar vereist een geïntegreerde aanpak. 
  • Het is belangrijk om duidelijke criteria vast te stellen voor wanneer een tDPP noodzakelijk is. Zet deze paspoorten alleen in wanneer ze een meetbare toegevoegde waarde bieden, zoals het bevorderen van duurzaamheid, transparantie of efficiëntie in de keten.
  • Voertuigen vormen een veelbelovende use-case voor de implementatie van tDPPs. Ze zijn het centrale product dat met veel andere producten in aanraking komt en bieden vele mogelijkheden om de emissies van transport te reduceren. Het gebruik van tDPPs in deze sector kan aanzienlijke impact genereren op weg naar een duurzamere toekomst. 

Samenvatting

Digitale Productpaspoorten: Een Strategische Blik op de Toekomst 

Digitale Productpaspoorten (DPPs) worden steeds relevanter voor bedrijven, gedreven door de groeiende behoefte aan transparantie en zekerheid in supply chains. Naast naleving van wet- en regelgeving, zoals de batterijverordening, bieden DPPs een aanzienlijke business case: volgens onderzoek van Wipro en Shell kunnen ze een administratieve lastenvermindering van 20% in de toeleveringsketen realiseren. Toekomstige regelgeving, zoals voor textiel en staal, zal het belang van DPPs alleen maar vergroten. 

Tijdens de sessie wordt het nieuwe DPP position paper gepresenteerd waar een groot aantal partijen afgelopen jaar aan gewerkt hebben, onder leiding van de Dutch Blockchain Coalition. Hierin wordt een visie geschetst waarin DPPs verder gaan dan traditionele systemen. Belangrijke uitgangspunten zijn een open, decentrale, permissieloze architectuur en decentrale digitale identiteiten als fundament voor betrouwbaarheid. DPPs moeten niet alleen rapportage ondersteunen, maar ook waarde creëren en vertrouwen stimuleren in complexe ecosystemen. 

Yvo Hunink (Lead Digital Product Passports – Fides) introduceerde de term “Trusted DPPs”, die objectieve betrouwbaarheid (zoals interoperabele bouwstenen en decentrale structuren) combineert met subjectief vertrouwen (zoals waardecreatie en gebruiksvriendelijkheid). Hij schetste een strategische horizon tot 2033, met focus op verdere ontwikkeling en interoperabiliteit. 

“In vertrouwde Digitale Productpaspoorten komt meetbare betrouwbaarheid samen met subjectief vertrouwen” – Yvo Hunink, Fides 

Maarten Vergouwen (CIO – GS1), de organisatie achter standaarden zoals barcodes, verduidelijkte hoe producten worden geïdentificeerd binnen DPPs. Hij koppelde dit aan het bredere kader van de EU-regels voor duurzaam ontwerp (ESP), onderdeel van de Green Deal. Het publiek kreeg de kans om een DPP van een elektrische boor te bekijken en vragen te stellen over de werking.   

“Hoewel de regelgeving rond DPP nog niet volledig is vastgesteld, weten we genoeg om aan de slag te gaan” – Maarten Vergouwen, GS1

 Meer weten? Tijdens de aankomende Plugfest-evenementen van “FIDES – Accelerating Digital Trust” wordt de interoperabiliteit tussen wallets en DPPs verder onderzocht, en krijgt het publiek de kans actief betrokken te zijn bij de ontwikkeling van tDPPs.  

Discussie

Tijdens de presentatie werd de fraudegevoeligheid van Digitale Productpaspoorten (DPPs) besproken, bijvoorbeeld bij gerepareerde artikelen zoals textiel. De vraag rees wat er met het originele paspoort gebeurt als een product wordt gerepareerd: blijft het geldig of is een nieuw paspoort nodig? Deze vraag leidde tot een bredere discussie over hoe uniek identificeerbare gegevens, zoals serienummers of chips, gekoppeld blijven aan het gerepareerde item. Anderen benadrukten dat een dergelijk systeem niet alleen fraude moet voorkomen, maar ook flexibel genoeg moet zijn om duurzame praktijken, zoals reparaties en hergebruik, te ondersteunen. De discussie sloot af met consensus dat fraudegevoeligheid een belangrijke uitdaging blijft, maar dat technologische innovaties en duidelijke standaarden kansen bieden om dit risico te minimaliseren.  

Presentatie

Bekijk hier de presentatie van deze sessie: ECP Jaarfestival – Digital Product Passports een ecosysteem-aanpak