20-03-2022

Internetgemeenschap publiceert statement over ‘Multistakeholder Imposition of Internet Sanctions’

Op donderdag 10 maart hebben 35 experts uit de internetgemeenschap een statement gepubliceerd genaamd “Towards the Multistakeholder Imposition of Internet Sanctions.” Met de huidige (cyber)oorlog in Oekraïne is er een discussie ontstaan over het (gedeeltelijk) afsluiten van Rusland van het Internet. Het Internet is een gemeengoed en de internetgemeenschap draagt gezamenlijk de verantwoordelijkheid om de stabiliteit van het Internet te waarborgen.

Als een reactie op de Russische aanval op Oekraïne, overweegt de internationale gemeenschap opties voor verschillende sancties. Bij het gebruik van sancties is het belangrijk dat deze proportioneel en gericht zijn. In het geval dat de internetgemeenschap Rusland van het Internet zou afsluiten, is het van belang dat dit op een transparante wijze wordt besloten. Op dit moment bestaan hier nog geen procedures voor.

Het statement gaat over hoe een internet infrastructure governance sanctions regime er eventueel uit zou kunnen zien, en het belang van een multistakeholder-aanpak daarbij.

Het eventueel (deels) afsluiten van een land van het Internet heeft grote gevolgen, waaronder ook voor burgers in dat land. En het schept een gevaarlijk precedent voor andere landen om gelijksoortige maatregelen te nemen. De publieke kern van het internet moet zoveel mogelijk behouden worden. Daarom is het belangrijk dat een sanctie met een dergelijk grote impact louter wordt genomen door een nieuw onafhankelijk bestuursorgaan naar aanleiding van een transparant, multistakeholder proces.

Vanuit Nederland is dit statement o.a. ondertekend door Europarlementariër Bart Groothuis, postdoctoraal onderzoeker aan de UvA Niels ten Oever en CEO van SIDN Roelof Meijer.

Het volledige statement is hier te lezen.

ECP zal vanuit haar coördinerende rol in het NL IGF (Nederlands Internet Governance Forum) een debat over de (on)mogelijkheden en gevolgen van het blokkeren van internetdiensten en technologie organiseren.