Hyves maakte eind maart 2010 bekend dat het voor jongeren mogelijk om via Hyves betalingen te doen. Vooral ouders reageerden bezorgd op dit bericht. ECP-EPN vroeg Hyves en de Rabobank daarom om een reactie.
Jongeren zijn elkaar regelmatig geld schuldig en 82 % van de Nederlanders blijkt nog geld van vrienden tegoed te hebben. In totaal gaat het om circa 1 miljard euro. Hyves wilde daar graag iets aan doen en is een partnership met de Rabobank aangegaan. Zij presenteerden eind maart 2010 een van de grootste betaalplatformen van Nederland en sindsdien is het voor jongeren mogelijk om via Hyves betalingen te doen. Het betaalsysteem draait op de Rabo Minitix, waarin jongeren, indien zij gebruikmaken van internetbankieren, hun saldo kunnen opladen. Om voor internetbankieren in aanmerking te komen (dit kan vanaf 15 jaar) moeten ouders apart toestemming geven.
Vooral ouders reageerden bezorgd op dit bericht met vragen rondom de veiligheid van het systeem, maar vooral ook over de minimum leeftijd van 15 jaar. Veel ‘Hyvers’ zijn namelijk minderjarigen en op deze manier wordt het voor hen erg makkelijk om geld over te maken. Wij vroegen Hyves en de Rabobank om een reactie.
Hyves:
“Voordat een jongere betalingen kan doen via Hyves Afrekenen moet er eerst saldo op de MiniTix-portemonnee staan. Dit kan doordat de portemonnee geladen wordt door de wettelijk vertegenwoordiger of door de jongere zelf. Deze kan dit alleen zelf doen als hij/zij een betaalrekening met een tegoed heeft én de mogelijkheid om zelfstandig te internetbankieren. Een minderjarige kan pas een betaalrekening openen met toestemming van de wettelijke vertegenwoordiger. Om voor internetbankieren in aanmerking te komen (mogelijk vanaf 15 jaar) moeten de ouders overigens ook apart toestemming geven. Vanuit die rekening kan eventueel de MiniTix-portemonnee opgeladen worden (overigens kan een minderjarige pas een MiniTix-portemonnee openen na wederom toestemming van een wettelijke vertegenwoordiger te hebben gekregen).
Kortom allemaal momenten waarop ouders en kinderen heel bewust met elkaar overleggen en besluiten wat de jongere financieel kan en mag. Waarmee zowel ouders als jongere nadenken over zaken die thuishoren bij de financiële opvoeding.
Daarnaast hebben ouders zelf ook de mogelijkheid om toezicht te houden op de eventuele betalingen via Hyves Afrekenen:
De wettelijk vertegenwoordiger kan zijn controlemogelijkheden zelf bepalen:
– de eigen bankrekening koppelen aan die van de jongere/de Hyvesrekening van de jongere, ??
– zelf een vast bedrag per maand/week sturen,
– de eigen e-mail aan de Hyvesrekening koppelen zodat ze de afschriften zien,
– het eigen 06-nummer eraan koppelen zodat ze zelf de transactie kunnen autoriseren."
Rabobank:
"De Rabobank vindt het belangrijk om jongeren (samen met hun ouders) te leren bewust om te gaan met geld en hen te helpen met hun financiële huishouding. Zo heeft de Rabobank enige tijd geleden een internetsite BOEG (www.baasovereigengeld.nl) gelanceerd. BOEG is bedoeld voor 12- tot 18- jarigen die regelmatig inkomsten en uitgaven hebben. Op de site kunnen ze hun eigen financiële planning maken en worden ze financieel bijgepraat door jongerenadviseurs.
Ook heeft de Rabobank andere initiatieven op dit vlak zoals een lespakket voor de groepen 1 t/m 8 van de basisschool, waarbij ze iedere groep op hun eigen niveau en in hun eigen belevingswereld benaderen.
Verder heeft Rabobank een virtuele bankmedewerkster: Yvette (http://www.rabobank.nl/particulieren/advies/jongeren/jongerencoach_yvette/). Haar kun je vragen stellen over sparen, lenen en andere financiële onderwerpen. Yvette wordt ook ingezet om jongeren via de digitale weg spelenderwijs financiële vaardigheden te leren.”