19-04-2023

Het bitcoin manifest: de start van digitaal geld?

Ondanks dat het bitcoin whitepaper in 2008 online en in stilte verscheen, zal het niemand verbazen dat dit paper in een overzicht van 25 jaar digitalisering wordt opgenomen. Dit is namelijk het eerste whitepaper geschreven over een geslaagde digitale valuta (de bitcoin). Hieronder leest u meer informatie over het zogenaamde bitcoin whitepaper, geschreven door iemand onder pseudoniem Satoshi Nakamoto.

Gaat achter deze Japans aandoende naam van de grondlegger van digitaal geld misschien Apple-icoon Steve Jobs schuil? Die discussie laait nog steeds op, het mysterie kreeg onlangs nog voeding omdat iemand uitvond dat het manifest standaard zou worden meegeleverd met besturingssystemen van Mac-computers.

Energieconsumptie is het grote nadeel van de bitcoin-mining technologie, het rekensysteem waarmee de echtheid van digitaal geld wordt geverifieerd. Hierop zijn inmiddels oplossingen in ontwikkeling, die volop in de belangstelling staan. Zo bezochten vorige week nog tientallen mensen een ECP Deelnemersbijeenkomst over Central Bank Digital Currency, een op bitcoin-idee gebaseerde officiële digitale munt, waaraan nu gewerkt wordt. Lees het verslag van deze Deelnemersspecial op deze pagina.

25 jaar ECP

ECP bestaat 25 jaar, reden voor een stap terug in het digitale tijdperk! De komende maanden staan we stil bij belangrijke digitale gebeurtenissen en trends van de afgelopen kwarteeuw. Dit doen we door in gesprek te gaa... + Meer over 25 jaar ECP