Hackathon Open Overheid ‘Terminal ZOO’
16 en 17 mei 2025
Fokker Terminal in Den Haag
Ga jij de uitdaging aan?
Op 16 en 17 mei verandert de Fokker Terminal in Den Haag in een creatieve hotspot! Tijdens de Hackathon ‘Terminal ZOO’ buig jij je – samen met je team – over de vraag: hoe maken we overheidsinformatie écht toegankelijk en daarmee bruikbaar voor de samenleving? Verwacht inspirerende sprekers, scherpe inzichten, onverwachte ontmoetingen (hint: je ontmoet de Staatssecretaris Digitalisering zélf) en een programma met volop ruimte voor focus, inspiratie en bezinning om je hoofd fris te houden. Ben jij erbij? Schrijf je in vóór 1 mei.
Hackathon ‘Terminal ZOO’: Samen tot nieuwe oplossingen komen
Op 16 en 17 mei 2025 sluiten teams van verschillende bedrijven zich 48 uur op in de Fokker Terminal in Den Haag. Doel is: samen verschillende ideeën bedenken om de schat aan openbare overheidsinformatie beter te ontsluiten. Mensen met verschillende achtergronden en specialismen brainstormen om tot nieuwe oplossingen te komen. Jij kan daar met jouw team bij zijn. Als jullie idee tot de beste behoort helpen we jouw team om jullie idee ook echt uit te voeren!
Waarom deze Hackathon?
Heel veel overheidsinformatie is openbaar. Toch wordt er nog te weinig gebruik van gemaakt. Dat moet anders, want met die informatie kunnen waardevolle producten en diensten worden ontwikkeld voor de samenleving. Het Programma Open Overheid wil burgers, bedrijven en organisaties helpen om openbare overheidsinformatie beter, makkelijker en sneller te vinden en te gebruiken.
Wie kunnen meedoen?
Een team bestaat uit vier personen van verschillende disciplines. Je bepaalt zelf welke disciplines in jouw team nodig zijn om tot goede resultaten te komen. Bij het selecteren van de teams kijken we naar expertise en achtergrond van de teamleden en het projectportfolio. We streven ernaar om tot een zo divers mogelijk deelnemersveld te komen. Deelname staat open voor bedrijven, een KvK-inschrijving is verplicht. Meer informatie vind je in de spelregels.

“Toegankelijke overheidsinformatie is de sleutel tot een transparante en betrokken samenleving. Met deze hackathon dagen we creatieve denkers en doeners uit om innovatieve oplossingen te bedenken die burgers en organisaties helpen om publieke informatie eenvoudiger te vinden, te begrijpen en te gebruiken. Samen maken we data zo niet alleen beschikbaar, maar écht bruikbaar voor de samenleving.”
–
Jacqueline Rutjens
wnd Directeur Open Overheid
Prijzen
Uit alle ideeën en innovaties die tijdens de hackathon worden geboren kiest de jury drie winnende teams. De criteria vind je in de spelregels. Alle prijzen zijn inclusief begeleiding en de implementatie van de oplossing bij een overheidsorganisatie.
1
Het beste idee wordt beloond met een opdracht ter waarde van 30.000 euro om het idee daadwerkelijk uit te voeren.

2
De tweede prijs betreft een opdracht van 20.000 euro.

3
De derde prijs betreft een opdracht van 10.000 euro.

Inschrijven
Ben je in voor een uitdaging en heb je de mensen, kennis en het enthousiasme in huis om in twee dagen tijd tot een nieuwe invalshoek, oplossing of nieuw product te komen? Vorm een team en schrijf je hier direct in voor de Hackathon ‘Terminal ZOO’. De inschrijving sluit op 1 mei 2025.
Jullie inschrijving wordt getoetst aan de criteria voor deelname, zie daarvoor de spelregels. Let op: vol = vol, dus wacht niet te lang met inschrijven.
“Innovatie helpt de overheid te moderniseren, externe partijen kennen vaak de laatste stand van de techniek. Deze hackathon biedt een unieke kans om met vernieuwende ideeën en slimme oplossingen de toegankelijkheid van overheidsinformatie te verbeteren.”
–
Marc Minnee
Innovatiemanager, Propulsion B.V.


Aan de slag:
van idee naar impact
Vanaf vrijdag 12.00 uur gaan de teams aan de slag. In minder dan 48 uur werk je toe naar de ultieme uitdaging: je idee pitchen voor de jury. Tussendoor is er ruimte voor inspiratiesessies, ontspanning en natuurlijk goed eten. Of je nu de nacht doorhaalt of af en toe een powernap pakt – aan energie en inspiratie zal het niet ontbreken!
Bekijk hieronder de time table van de hackathon:
Dag 1
- 08.00 uur Inloop teams
- 10.15 – 11.45 uur Welkom door directeur Open Overheid Jacqueline Rutjens, opening door de Staatssecretaris Digitalisering Zsolt Szabó inclusief een korte ontmoeting en fotomoment, 2 inspiratiesessies met burgeractivist Jan Schrijver en journalist Bas van Beek
- 11.45 – 14.00 uur Start #work en lunch
- 18.00 – 19.00 uur Diner
- 20.30 – 21.00 uur Inspiratiesessie
- 24.00 uur Slapen in zaaltje, naar huis of doorwerken
Dag 2
- 07.00 – 09.00 uur Ontbijt
- 07.00 – 07.15 uur Qigong: begin je dag met focus, energie en een frisse geest
- 12.00 – 14.00 uur Lunch
- 14.45 – 16.00 uur Pitches presenteren aan jury
- 16.00 – 16.30 uur Juryberaad
- 16.30 – 18.00 uur Prijsuitreiking, borrel en napraten
Laat je inspireren
Drie inspirerende sprekers delen hun kennis en ervaring over technologie en creatief denken. Ze geven je waardevolle handvatten en nieuwe inzichten die je direct kunt toepassen. Mis deze sessies niet – ze kunnen het verschil maken voor jouw oplossing!
Hieronder stellen we de sprekers aan je voor.

Jan Schrijver
bestuurskundige, burgeractivist en vml. beleidsmedewerker Openbaar bestuur/Democratie en burgerschap

Lauren Challis
AI Ethics and Compliance Officer bij het SSC (Shared Services Center) van de DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen)

Bas van Beek
Wob- en Woo-specialist van FTM, mede-oprichter van het Platform Authentieke Journalistiek
Mentoren: jouw hulplijn tijdens de hackathon
Tijdens de hackathon staan ervaren mentoren voor je klaar – experts van binnen de overheid met diepgaande kennis van Open Overheid. Ze weten precies waar je tegenaan kunt lopen bij het vinden en gebruiken van overheidsinformatie. Stel je vragen, toets je ideeën en krijg scherpe feedback. Onze mentoren zijn niet alleen sparringpartners tijdens het event, maar ook waardevolle contacten voor daarna. Een unieke kans om je netwerk uit te breiden én je concept naar een hoger niveau te tillen.
JURY
Hackathon
‘Terminal ZOO’

Jacqueline Rutjens
juryvoorzitter
wnd Directeur Open Overheid
Ministerie BZK

Nitesh Bharosa
jurylid
Hoogleraar GovTech & Innovatie
Faculteit Techniek, Bestuur en Management van TU Delft

Tanja van Burgel
jurylid
Directeur Concerndirectie Informatievoorziening en Openbaarmaking
Ministerie van Financiën

Frank van Ierssel
jurylid
Maatschappelijke coalitie ‘Over Informatie Gesproken’

Sander van Waveren
jurylid
Tweede Kamer-lid
Nieuw Sociaal Contract
Data, infra, KPI’s en meer
Bij de start van de hackathon op 16 mei ontvang je alle informatie die je nodig hebt om een vliegende start te maken.
Wil je je nu alvast inlezen? Over het thema Open Overheid? En welke data er beschikbaar is? Lees dan verder!
Tijdens de hackathon wordt er een technische infrastructuur beschikbaar gesteld. Hierop kan met lokale taalmodellen/ LLM’s worden geëxperimenteerd. Een selectie van de originele Woo-documenten wordt door Woogle beschikbaar gesteld. De organisatie KOOP stelt een API beschikbaar op de Woo-index.
– Programma Open Overheid: open-overheid.nl
– Zoeken in openbare overheidsdocumenten: open.overheid.nl
– Open databronnen: data.overheid.nl
– Woo-index: koopoverheid.nl/voor-overheden/rijksoverheid/open-overheid/woo-index
– Woogle: woogle.wooverheid.nl
– Lees hier het Katern Open Overheid (vanaf pagina 26) in iBestuur van april 2025
De belangrijkste KPI’s of doelstellingen zijn:
- – het verbeteren van informatievoorziening voor burgers en journalisten
- – het combineren van multimodale informatiebronnen om een overzicht te krijgen van alle gerelateerde gebeurtenissen
- – het verbeteren van de gebruikerservaring door gebruik te maken van de nieuwste technologie
Tijdens de pitch presenteer je een werkend prototype en een architectuuroverzicht van de gepresenteerde oplossing. Zie hiervoor ook de spelregels.
Veelgestelde vragen over deelname
Heb je nog een andere vraag?
Neem contact met ons op via hackathon@ecp.nl
Een hackathon is een evenement waarbij teams in korte tijd werken aan innovatieve oplossingen voor een specifiek probleem. Afhankelijk van de hackathon zijn er ook rollen voor designers, strategen en business developers – je hoeft dus niet per se te kunnen programmeren!
Je kunt je aanmelden via het inschrijfformulier op de website. Je kunt je alleen als team aanmelden voor deze hackathon.
Neem je laptop, oplader en eventuele hardware of software die je graag gebruikt mee. De hackathon staat open voor diverse technologieën, maar check de spelregels op de website voor specifieke eisen.
De winnaars krijgen hun prijs en ondersteuning om hun project verder te ontwikkelen en te implementeren bij een overheidsorganisatie. Zie hiervoor ook de spelregels.
De jury kijkt naar innovatie, haalbaarheid, impact en presentatie. Het beste idee wordt beloond met een opdracht ter waarde van 30.000 euro om het idee daadwerkelijk uit te voeren. Dit omvat begeleiding en de implementatie van de oplossing bij een overheidsorganisatie. De tweede prijs betreft een opdracht van 20.000 euro en de derde prijs een opdracht van 10.000 euro, beide eveneens inclusief begeleiding en implementatie bij een overheidsorganisatie.
Ja, dat kan. Houd er wel rekening mee dat de pitch in het Nederlands moet zijn. Mocht je een extra teamlid nodig hebben om deze pitch te houden, dan kan dat. Let op: bij het winnen van de prijs moet er een Nederlands sprekend teamlid zijn voor de verdere uitwerking en implementatie.
