26-06-2019

Eerst checken, dan klikken

U zit in de trein, loopt op straat of je kletst met iemand bij en ondertussen checkt u uw e-mail of WhatsApp-berichten. Misschien bent u dan net wat minder oplettend. Klikt u dan ook wel eens op een foute link of opent u een bijlage die u beter niet had kunnen openen? Dit kan behoorlijk schadelijk zijn. Want mogelijk geeft u internetcriminelen met zo’n link of bestand toegang tot uw computer of mobiele telefoon. Of u betaalt zonder dat u oplet aan iemand die u helemaal niet kent.

Op 25 mei – de Landelijke Veiligheidsdag in Almere  – werd de campagne “Eerst checken, dan klikken” gelanceerd door minister Grapperhaus. Deze campagne van het Ministerie van Justitie en Veiligheid wil burgers waarschuwen voor verschillende vormen van phishing. “We moeten af van het taboe op slachtofferschap van phishing. Het kan iedereen gebeuren, het is niets om je voor te schamen,” aldus minister Grapperhaus.

De campagne verwijst naar Veiliginternetten.nl [ https://veiliginternetten.nl/maakhetzeniettemakkelijk/ ] voor meer informatie. Belangrijke boodschap van de campagne is dat we goed op moeten letten bij het lezen van onze e-mail, betaalverzoeken en sms-berichten met links en pop-ups daarin. En misschien dus liever niet tijdens een verjaardag of het tandenpoetsen. Oftewel: eerst checken, dan klikken!

Digitaal Veilig

Veiligheid van onze samenleving vraagt meer dan politie op straat en dijken om het water buiten te houden. De Nederlandse maatschappij en economie zijn inmiddels volledig afhankelijk geworden van digitale middelen. Aanvallen op di... + Meer over Digitaal Veilig

Betrokken ECP'ers

Esther Mieremet