De jury van de Icarus Award 2017 heeft de drie finalisten van 2017 gekozen. De winnaar wordt op 16 november tijdens het Jaarcongres ECP bekendgemaakt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €1.000,-. Het winnende kunstwerk wordt daarnaast tentoongesteld tijdens de Technologie-Kunstexpositie op het Jaarcongres ECP en in de kunstrubriek Het Beeld op deFusie.net. Jury: aantal inzendingen groot en niveau hoog dit jaar De jury was onder de indruk van de creativiteit, diversiteit en hoge kwaliteit van de inzendingen. Het aantal inzendingen was dit jaar met 32 originele kunstwerken ook groot. Het was voor de jury dan nog een flinke, maar inspirerende, klus om tot een top-3 te komen. De vierkoppige jury bestaat dit jaar uit de volgende personen: Liisa Janssens (scientist TNO en Vrije Universiteit Brussel), Ylja Band (kunstenaar en redacteur deFusie.net), Thomas van Huut (kunstjournalist NRC) en Stijn Jaspers (Veiliginternetten.nl). Drie finalisten en motivatie jury Dit zijn (in willekeurige volgorde) de drie kunstenaars die door zijn naar de finale:
Roos Groothuizen met The Black Box Bellagio In dit kunstwerk waan je je in een casino waar je niet om geld speelt, maar je privacy en data vergokt.
Juryrapport: “Origineel en spannend vormgegeven spel met daarin centraal de vraag hoeveel we van onze privacy willen weggeven, en hoe het in sommige gevallen, zoals bij social media platforms, als betaalmiddel fungeert. Het is ook interessant hoe het spel in deze context refereert aan een belangrijk aspect van een vriendschap: het delen van geheimen. Vooral de humoristische manier waarop het geheel wordt gebracht spreekt tot de verbeelding.” Marie Caye en Arvid Jense met SAM SAM, de Symbiotic Autonomous Machine, is door de kunstenaars gemaakt in samenwerking met juristen. De vraag die centraal staat is of we rechten voor autonome machines moeten vastleggen én of we een manier kunnen vinden om mens en machine in de toekomst samen te laten werken zonder het systeem van recht buiten spel te zetten. Juryrapport: “SAM acteert als een rechtssubject. Deze installatie bevraagd -met de komst van autonome machines- de houdbaarheid van het systeem van recht. Ons rechtssysteem is immers vormgegeven vanuit een humanistische benadering, maar zullen autonome machines in de toekomst ook rechten (moeten) krijgen? Heel boeiend en maatschappelijk relevant om dit toekomstbeeld visueel te bevragen. De installatie wakkert de discussie omtrent recht en rechtvaardigheid aan en visualiseert het abstracte idee dat autonome machines -gelijke aan de mens- rechtssubject worden.” Arthur Boer en Boris Smeenk met Epoch – Decoding Meaning Epoch is een machine die door middel van deep learning technologie real time beelden en bijschriften genereert. De machine gebruikt Instagram als database om steeds slimmer te worden. Juryrapport: “Epoch past bij de tijdsgeest. De vraag die deze installatie uitbeeldt raakt alle doelgroepen. Het is razend interessant om te zien hoe deep learning technologie autonoom leert en een nieuwe esthetiek oplevert. Het medium is slim gevonden, want bezoekers kunnen goed het proces volgen hoe AI zich ontwikkelt.” Icarus Award De Icarus Award wordt op donderdag 16 november voor het derde jaar op rij uitgereikt tijdens het jaarcongres van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving. Het thema van het Jaarcongres ECP is dit jaar: Samen bouwen aan de digitale samenleving. De Icarus Award bevraagd hoe techniek en moraal met elkaar meebewegen en wordt georganiseerd in samenwerking met online opinietijdschrift deFusie.net, een platform voor jonge denkers en makers. Vincent Hoenderop, de student van de Design Academy Eindhoven die in 2016 de Icarus Award in ontvangst mocht nemen, verzorgt dit jaar de uitreiking.