Plannen voor digitalisering in regeerakkoord niet vernieuwend

Op 13 september presenteerde premier Dick Schoof het regeerakkoord. De plannen met betrekking tot digitaliseringsvraagstukken komen niet als een verrassing. De meeste sluiten aan op landelijke of Europese wetgevingen die al in ontwikkeling zijn.

Digitale overheid

De digitale basisinfrastructuur van de overheid moet worden versterkt en de informatiehuishouding moet verder op orde worden gebracht. Daarvoor wordt een Nederlandse Digitaliseringsstrategie ingezet. Er komt meer transparantie en betere rechtsbescherming bij de inzet van algoritmes, terwijl het vorige Kabinet het gebruik van AI on hold had gezet. Het cloudbeleid en IT-inkoopstrategie worden herzien om strategische autonomie te waarborgen.

Privacy en gegevensbeveiliging

Het naleven van de AVG wordt van fundamenteel belang genoemd. Om dit te realiseren wil het Kabinet de positie van de functionaris voor gegevensbescherming versterken. De staatssecretaris voor Digitalisering en Koninkrijksrelaties, Zsolt Szabó onderzoekt welke extra bevoegdheden de functionaris voor gegevensbescherming kan krijgen. Ook komt er rijksbreed beleid over de richtlijnen voor online monitoring van burgers. Daarnaast wilt Szabó meer grip krijgen op internationale gegevensstromen. Dit moet gebeuren met passende, moderne wet- en regelgeving. Andere aandachtspunten zijn de strikte inzet van gezichtsherkenning en geautomatiseerde besluitvorming door de overheid.

Cybersecurity

Extra investeringen in cybersecurity worden voortgezet binnen de Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022-2028, hoewel er uitdagingen zijn met het aantrekken van personeel om de capaciteit te vergroten.

Arbeidsmarkt

Het Actieplan Groene en Digitale Banen van het vorige kabinet wordt voortgezet. Publiek private samenwerkingen voor de ICT-arbeidsmarkt worden opgeschaald. Kennis over digitalisering binnen de overheid staat al langer op de agenda, maar wordt nu gekoppeld aan de vraag welke kennis nodig is binnen de overheid en wat er aan de markt kan worden overgelaten. Het kabinet blijft inzetten op hoogwaardige kennismigratie, wat van meerwaarde is voor de Nederlandse concurrentiekracht. Tegelijkertijd zet Kabinet-Schoof in op het terugdringen van de kosten van externe inhuur en bezuinigen op het ambtenarenapparaat. De Tweede Kamer deelde eerder zorgen over deze doelen, omdat ze mogelijk negatieve gevolgen hebben op IT-projecten van de overheid. Het is niet duidelijk uit het Regeerakkoord of IT-projecten van het Rijk worden ontzien.