Van 10 tot en met 15 juli vond de European Safer Internet Summer School plaats in Roemenie. Zo’n 50 jongeren uit heel Europa deden mee, zo ook onze Digiraadsleden Jorn en Jimmy! Lees hieronder een verslag van deze enerverende dagen.
Op de eerste dag werden de jongeren uitgedaagd om te debatteren over ‘Youth Empowerment’ op school, thuis en op sociale media. Hoe denken zij over internet en bestuur en hun kansen om hier invloed uit te oefenen. In het dagelijks leven is het nog steeds de oudere generatie die de macht in handen heeft, op internet heeft de jeugd even zoveel macht en invloed. Dit is te wijten aan hun digitale vaardigheden en ervaringen, maar ook aan hun moed om de mogelijkheden te onderzoeken en hun eigen creativiteit te gebruiken.
De Roemeense Digital Champion Paul- Andre Baran gaf een inspirerende presentatie op de tweede dag van de Summer School. Als Digital Champion zie hij het als zijn taak om de kloof tussen gebruikers en de Europese Commissie te verkleinen. Paul-Andre merkte op dat iedereen die meedoet aan deze Summer School in een positie is om het leven van andere mensen beter te maken en dat de jongeren daar dan ook het meeste uit moesten halen! Social media is dan een mooi startpunt, zei hij. Hij maakte zich populair bij de jongeren met de uitspraak: “I hope everyone is on Facebook all the time, as this will make their voices heard!”
Daarna volgde een leerzame les over de kwaliteit en betrouwbaarheid van online informatie, gegeven door een vertegenwoordiger van Orange. De jongeren ondervonden aan den lijve hoe moeilijk het soms is om informatie te beoordelen door een opdracht om ‘fictieve’ websites te bekijken. Volgens onderzoek over de “Google generation” – iedereen die geboren is na 1993 – zijn deze jonge mensen in staat om sneller informatie te zoeken dan wie dan ook, maar dat deze zelfde jonge mensen niet kritisch genoeg zijn naar de uitkomsten van deze zoekresultaten.
Op de derde dag stonden online bedreigingen als virussen en malware op het programma. Stefan Tanase van Kaspersky Lab vertelde dat cybercriminelen vaak digivaardige jonge mensen zijn zonder een positieve werkomgeving en dus een beetje verveeld zijn. Hierdoor gaan zij hun vaardigheden, creativiteit en energie op een minder positieve manier inzetten zoals in bijvoorbeeld het ontwikkelen van virussen en malware. Stefan vroeg de jongeren na te denken over hoe de online bedreigingen van de toekomst eruit zouden zien.
Jorn (14 jaar): smart meubels zullen door virussen het leven
thuis onmogelijk maken
Jimmy (16 jaar): legers kunnen virussen naar andere legers sturen waardoor zij zichzelf kapot maken
Stefan besloot met de tip: “be carefull with what you post online”
De laatste dag van de Summer School begon met een presentatie van psychologe Diana Stanculeanu over verslaafd zijn aan je mobiele telefoon en mobiel internet. Zij vertelde over de impact die deze verslaving heeft op je gezondheid, gedrag en schoolresultaten. De tip van Diana: “use Internet but also enjoy other things in life”
In de middag konden de jongeren de laatste hand leggen aan hun project, dat zij al sinds het begin van de Summer School in een groepje aan het maken waren. Iedereen deed zijn uiterste best en zelfs zweetdruppels zijn gedetecteerd. De beste drie projecten werden immers beloond met een prijs! De ambitie, creativiteit en de ‘sky is the limit’ houding van de jongeren was duidelijk zichtbaar in het resultaat, aldus de jury die erg onder de indruk was. Alle projecten lieten een grote bereidheid zien om de (online) realiteit waarin we leven te verbeteren. Deze mate van enthousiasme onder de jongeren liet volgens de jury zien dat alles mogelijk is, zolang je er maar in gelooft en bereid bent jezelf uit te dagen.
Het winnende project bevatte een campagne gericht op ouders en toekomstige ouders om hen te betrekken bij bewustwordingsacties voor het veiliger gebruik van internet door kinderen. De tweede plaats was voor het project team van de onze Digiraadsleden Jorn & Jimmy! Hun project richtte zich op de aanpak van digitaal pesten ‘You choose: victim or hero?’.
Uiteraard was er gedurende de week ook genoeg ruimte voor ontspanning en vertier. Zo werd er gesumoworsteld, geplaybacked, was er menig verkleedpartij. Op zondag waren de jongeren “vrij” en stond er een zonnig bezoek aan de stad Brasov en Rasnow, een oud fort in de bergen, op het programma.
Het was een volle week met veel ontmoeting en inspiratie. Grensoverschrijdende vriendschappen zijn gemaakt en ideeën over hoe het internet op een verantwoorde manier te gebruiken én hoe dat het beste aan andere verteld kan worden zijn opgedaan!
Zie voor meer informatie ook www.digiraad.net of www.facebook.com/dedigiraad