De Furby is 25 jaar na zijn eerste succes weer terug! In 1998 verscheen de Furby voor het eerst, drie jaar later waren er 40 miljoen Furbies verkocht. De revolutionaire speelgoed knuffel had vele interactieve functies. Door met de knuffel te spelen en hem vragen te stellen ‘leerde’ het speeltje langzaamaan Nederlands. Dat gaf de indruk dat de Furby functioneerde door artificiële intelligentie, maar de Furby was voorgeprogrammeerd om zich langzaam te ontwikkelen.
Interactief speelgoed vormt emotioneel bewustzijn bij kinderen
Begin 2000 werd er in Amerika onderzoek gedaan naar de emotionele hechting die kinderen ontwikkelen met interactieve robots en digitale huisdieren. Het onderzoek onder leiding van Sherry Turkle voor het Massachusetts Institute of Technology (MIT) Artificial Intelligence Laboratory concludeerde dat het ontwerp van interactief speelgoed zoals de Furby er voor zorgt dat kinderen kunstmatige vriendelijkheid conceptualiseren, waardoor het kind een zogenaamd ‘cyborg-bewustzijn’ ontwikkelt. Wat betekent dat kinderen de kenmerken van hun eigen bewustzijn (denken en gevoelens) zien als bewijs van de ‘levendigheid’ van de Furby.
Schattig speeltje of geheime spion?
Kinderen vormden een hechte band met de Furby. Ouders waren minder enthousiast. De Furby had geen uitknop en praatte, liep, of trilde vaak zonder aanleiding en dat gebeurde ook weleens midden in de nacht. De Furby bezorgde zelfs de Amerikaanse geheime dienst (NSA) slapeloze nachten. Zij beschuldigden het speeltje ervan te functioneren als Chinese spion doordat het via een afluisterapparaat geheime gesprekken zou kunnen opnemen. Om die reden werd Furby verbannen van het terrein van de NSA. Volgens Roger Shiffman, de eigenaar van Tiger Electronics, het bedrijf dat Furbies maakte, kon de Furby helemaal geen opnames maken, maar gaf wel aan dat Furby een soort van kunstmatige intelligentie had.
Uitknop
Bij de nieuwste Furby die dit jaar uitkomt heeft spellenfabrikant Hasbro wel stilgestaan bij mogelijke gevaren. Hoewel de Furby uiteindelijk niet écht functioneerde als Chinese spion, kan digitaal speelgoed in het algemeen makkelijk gehackt worden via het internet. Net als bij vorige modellen kan de nieuwe Furby praten, zingen en dansen, maar dit alles werkt zonder met het internet te moeten verbinden. De stemherkenning werkt bijvoorbeeld helemaal offline. Én bij deze editie is de meest essentiële functie dit keer niet vergeten; de uitknop.
_____________________________________
Overland – Long Furby memory hole
CBS News – Talking toy or spy?
Bright.nl – Dit is de nieuwe Furby: offline spraakherkenning én een uitknop