Welke uitdagingen brengt Big Data met zich mee voor technologie en organisatie? Hoe kan bij Big Data bijdragen aan economische groei? Op 11 april jongstleden organiseerde ECP een deelnemersspecial over Big Data in de praktijk. Drie sprekers gaven die middag hun visie op Big Data.
Anwar Osseyran (directeur SURFsara) maakte de verbinding tussen de wetenschap, markt en maatschappij. Het is volgens hem lastig om big data te definiëren. Volume, snelheid en variëteit zijn in ieder geval de elementen die een rol spelen bij big data. En om big data te kunnen gebruiken moeten de randvoorwaarden als infrastructuur, verwerkcapaciteit en analysecapaciteit op orde zijn. Als voorbeeld noemde hij de infrawatch bij de Hollandse Brug. De 145 sensoren geven contineu informatie door. Big Data kan volgens hem ook een belangrijke rol spelen bij duurzaamheidsvraagstukken. Bijvoorbeeld bij het bepalen van de beste plaats om zonnepanelen zo efficient mogelijk in te zetten. Volgens Osseyran hebben bedrijven die Big Data niet gaan benutten geen zeker toekomst. Er liggen enorme kansen.
Peter Beijer (CTO Information Management & Analytics bij HP) vertelde hoe bestaande informatieconcepten onder druk komen te staan en nieuwe technieken daar oplossingen voor bieden. Hij geeft aan dat 70 procent van de digitale informatie “human information” is. Dit betekent dat deze informatie door mensen wordt gemaakt (twitter, sms, e-mail). Het gaat om ongestructureerde data die erg waardevol is in combinatie met gestructureerde data. Omdat een teksst verschillende betekennissen kan hebben, is een goede interpretatie van de human information data is erg belangrijk. Volgens Beijer zijn er dan ook next generation information platforms nodig om de grote diversiteit aan gestructureerde en ongestructureerde data aan te kunnen. Tot slot geeft hij aan dat het goed anonimiseren van de datasets een aspect is dat op juiste wijze geborgd moet worden.
Freek Bomhof (programmamanager Big Data Evolution bij TNO) ging aan de hand van actuele praktijkvoorbeelden in op Big Data als motor achter economische ontwikkeling en de rol bij de ontwikkeling van het Future Internet. Volgens Bomhof kent de evolutie van het web een aantal stappen: 1.0 web of information, 2.0 web of people, 3.0 web of data. In de toekomst zullen er volgens hem dan ook overal sensoren zijn die data verzamelen. Hoewel dit misschien “eng” lijkt, willen mensen dit vaak zelf. Zij kunnen namelijk door middel van deze sensoren de leefbaarheid in hun omgeving verbeteren. Zo bestaan er nu al “live” dijken die het mogelijk maken om automatisch te bepalen of een dijk aandacht vereist. Dit geeft altijd een actueel overzicht van de toestand van een dijk en kan bovendien veel geld besparen. Integriteit en datakwaliteit worden belangrijke issues: gaan data eigenlijk wel over waar wij denken dat ze over gaan? Een bepaald woord kan bijvoorbeeld al op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. De wetenschap heeft ook nog een aantal vragen over big data. Hoe zit het met de privacy van mensen en kunnen we als maatschapij eigenlijk wel omgaan met alle complexiteit die bij big data komt kijken?
De presentaties van de drie sprekers zijn terug te vinden via: http://www.ecp.nl/ecp-special-big-data