Hyves is opgezet als website voor (jong)volwassenen, maar inmiddels zijn bijna alle kinderen er te vinden. Klasgenoten en reeds bestaande vrienden zijn de belangrijkste contacten voor jonge kinderen en tieners op Hyves, de grootste sociale netwerksite van Nederland, met meer dan 9 miljoen profielen. Opvallend is dat maar liefst 75% van de 8- tot 18-jarigen op Hyves ook een van zijn ouders als Hyves-vriend heeft. Dat blijkt uit het onderzoek Krabbels & Respect plz? 😉 onder 1051 kinderen en tieners. Het onderzoek, van stichting Mijn Kind Online en het samenwerkingsverband Digivaardig & Digibewust, is gedaan ter gelegenheid van de verjaardag van Hyves. Vrijdag 18 september is het exact vijf jaar geleden dat Hyves werd opgericht.
Toen Hyves begon, waren de uitgangspunten helder: de website was bedoeld voor (jong-)volwassenen, vooral studenten. Vraag je nu, in 2009, aan leerlingen van groep 8 wie een profiel op Hyves heeft, dan steekt driekwart van de klas zijn vinger op. Met 14 jaar is het zelfs al 80%. Van de 8-jarigen heeft een derde een profiel op Hyves.
Kinderen geven wachtwoord aan ouders
Ouders zijn betrokken internetopvoeders, blijkt uit het onderzoek. Het actiefst zijn ouders met jonge kinderen. Praktisch alle 8-jarigen op Hyves hebben hun ouders in hun vriendennetwerk. Verder hebben bijna alle kinderen tussen 8 en 10 jaar hun wachtwoord aan hun ouders gegeven, wat erop wijst dat zij Hyven onder begeleiding van hun ouders. De invloed van ouders is ook zichtbaar aan het feit dat de meerderheid van alle profielen van kinderen tot 10 jaar zijn afgeschermd, dus onzichtbaar zijn gemaakt voor onbekenden. Ouders wijzen hen daarop.
Ouders zijn betrokken, maar nog niet genoeg
Ouders van jonge kinderen lijken Hyves aan te grijpen om aan internetopvoeding te doen. Ouders van pubers doen dat nog een stuk minder. Want de pubers in het onderzoek gaven veel minder vaak aan dat ze met hun ouders praten over hun ervaringen op Hyves. Van de 8-jarigen heeft de helft het er wekelijks over, maar van de 16-en 17-jarigen is dat nog maar 1 op de 10. Dat is jammer, want in de puberteit (10-14 jaar) wordt actief deelnemen aan sociale netwerken steeds intensiever, wat juist meer risico’s met zich meebrengt. Er samen over praten kan problemen voorkomen, en kan helpen bij het verwerken van nare ervaringen. Tweederde van de tieners is wel eens verwijderd uit iemands vriendenlijst (‘ontvrienden’ heet dat) en dat vinden ze niet leuk. Hoe ga je daarmee om? Ongeveer 1 op de 8 kinderen heeft wel eens ruzie op Hyves, en 1 op de 5 krijgt wel eens een vervelende krabbel. Vooral de 13- tot 15-jarigen hebben daar emotioneel last van.
Ouders die wel met hun kinderen praten over Hyves, blijken ook veel vaker regels te stellen over gedrag op internet dan ouders die niet praten over Hyves. Bijvoorbeeld over het afschermen van hun profiel, of over wie ze wel of niet mogen toevoegen als vriend. Hoe belangrijk dit soort regels zijn, blijkt bijvoorbeeld uit de aanwezigheid van malafide modellenscouts op Hyves die erop uit zijn geld te verdienen aan jonge tieners door veel inschrijfgeld te vragen: tieners die niet weten van deze praktijken zijn nog kwetsbaarder als ze geen regels hebben over het omgaan met onbekenden via Hyves.
Bij driekwart van de 8-jarigen gelden huisregels over afscherming, maar ook dat neemt geleidelijk af met de leeftijd. Bij 17-jarigen is het nog maar bij 1 op de 10. Terwijl het stellen van regels wel degelijk ook bij tieners zin heeft: als ouders de regel hebben opgelegd om het profiel ‘op slot’ te zetten, staat bij 70% van de kinderen het profiel ook daadwerkelijk deels of geheel afgeschermd. Als ouders zo’n regel niet hebben opgelegd, is dat maar bij 30% van de kinderen het geval.
Informatie voor ouders nodig op Hyves
Stichting Mijn Kind Online, die regelmatig met Hyves samenwerkt om kinderen en jongeren op Hyves te helpen, vindt dat Hyves meer kan doen om ouders te helpen met informatie over internetopvoeding. “De informatiepagina www.hyves.nl/veilighyven biedt goede voorlichting voor een brede groep maar gezien de enorme hoeveelheid kinderen zou het Hyves niet misstaan ouders specifiekere informatie te geven. Daar hebben ze behoefte aan”, aldus Remco Pijpers, directeur van stichting Mijn Kind Online.
Gratis brochures voor ouders
Naast het onderzoek Krabbels & Respect plz? 😉 brengen Stichting Mijn Kind Online en Digivaardig & Digibewust twee brochures over Hyves uit: een voor ouders met kinderen tot 12 jaar (‘Mijn kind op Hyves’) en een voor ouders met pubers (‘Mijn puber op Hyves’). In de brochures staan tips voor ouders en scholen om kinderen op Hyves te begeleiden. De uitgaven zijn gratis te downloaden via www.mijnkindonline.nl/hyves en ook in gedrukte vorm gratis verkrijgbaar.
Over de afzenders van het onderzoek
Stichting Mijn Kind Online is een expertisecentrum jeugd en media dat is opgericht door KPN, met hulp van Ouders Online (www.ouders.nl). MKO werkt redactioneel onafhankelijk. De belangrijkste missie van Mijn Kind Online is het helpen van ouders, scholen en professionele opvoeders bij de internetopvoeding. Dat doet zij onder meer door het geven van ouderavonden en trainingen. Speerpunt van Mijn Kind Online is kwaliteit van digitale media voor kinderen – MKO stimuleert góed digitaal aanbod, onder meer door de jaarlijkse Gouden @penstaart verkiezing van de beste kindersite, en Mybee, een gratis kinderbrowser (www.mybee.nl).. Website: www.mijnkindonline.nl
Digivaardig & Digibewust is een programma van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Het programma heeft als doel het aantal mensen dat niet of nauwelijks digitale vaardigheden heeft terug te brengen en het verantwoord en veilig gebruik van digitale middelen te stimuleren. Doelgroepen zijn: digibeten, jongeren en hun opvoeders (ouders en docenten), MKB en senioren. Website: www.mijndigitalewereld.nl