Op dinsdag 10 december organiseerde ECP | Platform voor de InformatieSamenleving een feestelijke jaarafsluiting, de ECP Eindejaarssociëteit, bij Sociëteit De Witte in Den Haag.
Algemeen directeur Arie van Bellen heette de bezoekers welkom waarna voorzitter Eppo van Nispen tot Sevenaer de bijeenkomst opende met een terugblik op het afgelopen jaar. Het bestuur gaf eerder die dag een klap op het jaarplan voor 2025, dat grotendeels door de projectleiders en medewerkers van ECP gevormd werd.
Arie van Bellen zette nogmaals erevoorzitter Tineke Netelenbos en huidige voorzitter Eppo van Nispen tot Sevenaer in de schijnwerpers. Arie sprak over hun enorme bevlogenheid om samen te werken. “Dat is unieke: mensen van de overheid, het bedrijfsleven, vanuit de technologie én gebruikers uit de samenleving samenbrengen. Wat wij hier doen is verbinden en dit zijn de instrumenten ervoor. Er ontstaan coalities waar we echt iets mee tot stand brengen, maar soms zijn die coalities ook klaar.” Een aantal programma’s kwamen dit jaar tot een einde of gingen een nieuwe fase in.
Commit2Data
Programmamanager Aldert de Jongste blikte terug op 8 jaar Commit2Data. Het nationaal onderzoeksprogramma begon in 2016 als eerste programma van de Topsector ICT dat zich bezighield met big data. Tegenwoordig refereren we naar artificiële intelligentie, al de onderzoeksprojecten die uit Commit2Data zijn voortgekomen zijn AI gerelateerd. ECP bracht het programmateam bij elkaar in verschillende sectoren: energiesector, logistiek, smart industrie. Het publiek private programma ging in 2019 de valorisatiefase in. De private betrokkenheid leidde tot specifieke onderzoeksvragen en (academisch) onderzoeksresultaten. Van de 65 onderzoeksprojecten vroegen er 60 aanvullende financiering aan om verder te gaan met die resultaten. Er werd onderzoek gedaan naar algoritmen die het energienet in Nederland konden stabiliseren door duurzame energiebronnen te zoeken. In de zorg werd data uit CT-scans en MRI-scans gebruikt voor preplanning van operaties. Doormiddel van publicaties werden dergelijke om maatschappelijk perspectief te plaatsen.
Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (NCDD)
De NCDD gaat in 2025 een nieuwe fase in. Programmamanager Hannah Boute wees ons op het belang van de coalitie en nam ons mee langs de highlights van 2024. “We zitten midden in een digitaliseringstransitie en de NCDD geeft richting aan duurzame digitalisering.” Karen van der Zanden heeft als voorzitter van de NCDD in 2024 voor enorme zichtbaarheid gezorgd. Zo deed de coalitie met haar deelnemers een bijdrage aan het actieplan Duurzame Digitalisering van het Ministerie van Economische Zaken. De activiteiten van NCDD staan in dit actieplan. De eerste NCDD conferentie vond in 2024 plaats en was een groot succes. Inmiddels is de coalitie uitgegroeid tot 34 deelnemers met een strategie raad en koepelberaad om de twin transition in Nederland te accelereren. Aankomend jaar gaat de coalitie aan de slag met het Huis van Duurzame Digitalisering om onder andere de verduurzaming van IT organisaties verder te verspreiden, te zorgen voor technologische innovatie; het systeem moet ook duurzaam zijn, en neemt de NCDD zitting in de topsector Energie. Karen van der Zanden: “Ik was heel blij dat het bestuur van ECP duurzaamheid naast ethiek meeneemt als hoofdthema, dus wat betreft een beetje missie geslaagd.”
Dutch Blockchain Coalition (DBC)
Victor van der Hulst deelde de resultaten van 7 jaar DBC. De coalitie vertrok met de vragen ‘wat is blockchain?’ en ‘wat moeten we met crypto?’ en groeide door naar een breder spectrum van decentrale technologieën. De afgelopen jaren werkten zij aan het opbouwen van een ecosysteem in Nederland middels strategische dialogen en het beproeven van use cases met impact in de realiteit. Het leverde mooie resultaten, zoals handelsmissies rondom deze thematiek, digitale identiteiten en product passporten. Vanuit de Europese Unie komt hier wet- en regelgeving op ons af. Het onderzoek loopt dus door en de onderzoeksprogramma’s gaan zorgen dat thema de aandacht blijft krijgen die nodig is. “Waarom stop je dan?,” aldus Victor van der Hulst, “Samenvattend: de doelstellingen uit 2017 zijn bereikt. Blockchain is geen sleuteltechnologie meer, we begrijpen inmiddels waar we het voor kunnen toepassen.” Er blijft nog één doelstelling staan. “We zouden meer moeten werken aan digital trust, met name over identiteiten, dat is cruciaal. Met onze partners kijken we daar naar uit.” Jos de Groot, initiator van de DBC in kader van topsector beleid, nam de resultaten van het project symbolisch in ontvangst.
Afsluitend deelde Arie van Bellen een blik op het aankomende jaar. “De term weerbaarheid moeten we goed onthouden.” Daarnaast staan de thema’s maatschappelijke waarden en ethiek, innovatie en economie en digitale veiligheid en vertrouwen in 2025 weer centraal. Bijzonder nieuws uit de vertrouwen en veiligheidshoek met het 10 jarige bestaan van veiliginternetten.nl als kennisbron voor burger die praktische info wilt over digitale veiligheid.