ECP Deelnemersspecial Ethiek in organisaties en mogelijke toepassing begeleidingsethiek

Datum: 17 september 2020

Op donderdag 17 september vond de ECP Deelnemersspecial Ethiek in organisaties en mogelijke toepassing begeleidingsethiek plaats. U kunt het webinar via deze link terugkijken.

Tijdens dit webinar werd gefocust op de rol van ethiek in organisaties en de mogelijkheden die de Aanpak begeleidingsethiek te bieden heeft. Deze innovatieve methode, die ECP in samenwerking met prof. dr. Ir Peter-Paul Verbeek heeft ontwikkeld, biedt concrete handvatten om technologie op een ethisch verantwoorde manier toe te passen. De aanpak werd onder andere ingezet bij het testen van de gebruikerslijn van de corona-app.

Hoe ga je als organisatie op een ethisch verantwoorde manier om met technologie, data, en algoritmes? Tot hoever reikt die verantwoordelijkheid? Wat zijn ethische handelingsopties? Voor iedereen die werkt in een organisatie waarvoor digitalisering belangrijk is, en dat zijn tegenwoordig zeker niet alleen maar techbedrijven, is deze ECP Deelnemersspecial over mogelijke toepassing begeleidingsethiek de moeite waard.

Het webinar werd gehost door Daniël Tijink van ECP, co-auteur van de Aanpak begeleidingsethiek. Hij interviewde sleutelspelers binnen vijf organisaties over hoe ethiek rondom technologie vorm krijgt in hun organisatie. De geïnterviewden zijn: Winifred Andriessen (KPN), Ido Nap (Nationale Politie), Rob Nijman (IBM), Marjolein Elderhorst (LUMC) en Harry van Geijn (MicroSoft).

Van zowel techbedrijven als maatschappelijke instellingen kregen we een kijkje in de keuken, hoorden we met welke ethische vragen zij worstelen en hoe ze daarmee omgaan.

 

Digitalisering en ethiek

Technologische ontwikkelingen vinden steeds meer hun plaats in de maatschappij, waardoor we de (soms verstrekkende) gevolgen aan den lijve ondervinden. Dat roept bij veel mensen vragen en zelfs angstbeelden op. Is de mens de machi... + Meer over Digitalisering en ethiek
  • Aanpak begeleidingsethiek

    Digitalisering en nieuwe technologieën zoals big data, artificial intelligence, robotica en cloud computing roepen ethische vragen op. Waarvoor mag je data gebruiken? Wat betekent het werken met een robot voor mensen? Kunnen we o... + Meer over Aanpak begeleidingsethiek