ECP Deelnemers Special: Blockchain op de proef gesteld

Op 29 september organiseerde ECP de tweede bijeenkomst over de nieuwe technologie Blockchain. Deelnemers van ECP waren van harte welkom deze bijeenkomst gratis bij te wonen.

“We ontdekken graag samen met onze deelnemers hoe deze technologie de kwaliteit van onze informatiesamenleving kan dienen.” Arie van Bellen, directeur ECP

Eén van de bekendste, en tevens een van de eerste, implementaties van een Blockchain concept is Bitcoin, cryptografisch geld. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan nog meer toepassingen. Tijdens deze bijeenkomst lieten wij een aantal hiervan de revue passeren, gaven sprekers werkzaam in diverse ‘Blockchain labs’ en de dienstensector een demonstratie, maar bespraken we ook de benodigde experimenteerruimte (ruimte om fouten te mogen maken) in het kader van intern en extern toezicht.

ECP Deelnemers Special: Blockchain op de proef gesteld Datum: 29 september 2016 Tijd: 14.30 – 17.00 uur Locatie: De Malietoren Den Haag

Met: –       Johan Pouwelse, Associate professor, Blockchainlab TU Delft, ging in op de technische aspecten/challenges die de Blochchain technologie (in Nederland) nog niet beheerst en schetste daarmee een helder beeld waar fundamenteel nog aan gesleuteld moet worden. Download de presentatie hier. –       Menno van der Marel, Chief Executive/item/5010 Officer & Co-founder Fox-IT, vertelde over een toepassing van Blockchain: BitMyMoney, een veilige en betrouwbare bitcoin rekening en Blandlord, waarbij iedereen via blockchain eenvoudig stukjes van onroerend goed kan kopen en verkopen met als rendement de huur van het pand. –       Louis de Bruin, Blockchain Leader Benelux bij IBM, presenteerde concrete projecten waarbij Blockchain voor en met organisaties producten/dienstverlening bouwt op basis van blockchain principes en technologie om deze organisaties te helpen deze techniek te omhelzen. Download de presentatie hier. –       Paul Iske, Founder and President at Institute of Brilliant Failures, Professor Open Innovation and Business Venturing, gaf zijn visie over een gezamenlijke playgroud/experimenteer ruimte waarin leren, innoveren centraal staan en ‘fouten’ mogen worden gemaakt. Download de presentatie hier. –       Ad Kroft, programmamanager Blockchain voor dutch digital delta, lichtte de stand van zaken en eventuele vervolgstappen toe binnen de Blockchain Coalitie.

Hier vindt u het volledige programma.

Blockchain I: 22 juni

De kansen die blockchain te bieden heeft stonden centraal tijdens de eerdere bijeenkomst van ECP over Blockchain. Lees hier het verslag van de middag. De presentaties kunt u hier nalezen.

Deelnemer worden van ECP?

ECP organiseert regelmatig bijeenkomsten over actuele onderwerpen voor haar deelnemers. Nog geen deelnemer? Bekijk hier de voordelen en mogelijkheden van lidmaatschap.