Cyberdiplomatie - Balans tussen vrijheid en veiligheid

Datum: 20 februari
Tijd: 14.00 uur inloop – 17.00, met aansluitend een borrel
Locatie: The Hague Conference Centre New Babylon, Den Haag, 1e verdieping, zaal 1.9-1.10

Op donderdag 20 februari organiseert NL IGF het seminar ‘Cyberdiplomatie – Balans tussen vrijheid en veiligheid’. Dit is een vervolg op de sessie van het Jaarcongres ECP (lees hier het verslag), waarbij er dieper wordt ingegaan op het onderwerp. 

Momenteel ontstaat er een ‘wilde westen’ op het internet. We bereiken een kritiek punt in onze samenleving waarbij we steeds meer digitaal verbonden zijn, maar tegelijkertijd niet zijn opgewassen tegen de dreigingen die op ons afkomen. Cybercriminelen proberen kwetsbaarheden van digitale systemen uit te buiten en staten gebruiken cyberspace steeds vaker voor strategische doeleinden. De balans tussen controle en vrijheid is precair en met internationale afspraken (normen) de moeite om na te streven.

Volgens diplomaat Timo Koster is er geen silver bullet om de ontwikkeling van cybernormen te versnellen. Internationale samenwerking is hiervoor nodig. Tijdens dit seminar leggen Timo Koster (ambassadeur cyber) en Dennis Broeders (universitair hoofddocent veiligheid en technologie van de Universiteit Leiden) onder meer uit wat cybernormen zijn en gaan zij dieper in op de huidige ontwikkelingen en mogelijkheden. Aansluitend gaan we met onder anderen Kees Verhoeven (Tweede Kamerlid D66) en Frank Groenewegen (Chief Security Expert van Fox-IT) verder in gesprek hierover.

Vragen die aan bod komen: hoe moeten staten omgaan met deze dreigingen van het internet en zichzelf gedragen? Moet Europa alvast aan zijn eigen verdedigingscapaciteit werken? Wat doet de VN en welke rol ligt er voor Europa? Moet Europa het eigen initiatief in handen nemen en bijvoorbeeld afspraken tussen meerdere bereidwillige landen opstellen om het proces te versnellen?

Programma

14.00 uur Inloop
14.30 uur Welkom door Marjolijn Bonthuis namens NLIGF
14.45 uur Introductie cybernormen – Dennis Broeders (Universiteit Leiden)
15.15 uur Het cybersecuritybeeld vanuit Nederland – spreker nog niet bevestigd
15.45 uur Een blik vanuit het VN-systeem – Timo Koster (Ministerie van Buitenlandse Zaken)
16.15 uur Paneldiscussie met Dennis Broeders, Timo Koster, Kees Verhoeven (Tweede Kamerlid D66), Frank Groenewegen (Fox-IT)
17.00 uur Afsluiting met aansluitend een borrel

Aanmelden

Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos. U kunt zich aanmelden via onderstaand formulier. Na aanmelding rekenen wij op uw komst.

Digitaal Veilig

Veiligheid van onze samenleving vraagt meer dan politie op straat en dijken om het water buiten te houden. De Nederlandse maatschappij en economie zijn inmiddels volledig afhankelijk geworden van digitale middelen. Aanvallen op di... + Meer over Digitaal Veilig