Gouden Kolibrie

Jaar: 2018

De Gouden Kolibrie is een prijs voor het beste digitale mediaproject gemaakt door een veelbelovend talent tot en met 18 jaar. ECP heeft deze prijs in het leven geroepen om jonge makers van goede en geschikte digitale media te belonen. Want goede online content maken, dat is een vak! Maar een website, game, online filmpje of app maken als je zelf hartstikke jong bent, dat is pas knap!

De Gouden Kolibrie is onderdeel van de Cinekid Media Awards 2018. Het doel van de Cinekid Media Awards is het stimuleren en belonen van de ontwikkeling van goede en innovatieve content voor kinderen en jongeren. De inschrijfperiode liep tot 14 september 2018. Op 24 oktober 2018 werd de Gouden Kolibrie tijdens het 32ste Cinekid Festival uitgereikt aan Floor Lemmens met haar project Imagine. Bekijk hier het juryrapport.

Spelregels

Tal van projecten komen voor de Gouden Kolibrie in aanmerking: apps, websites, vlogs, YouTube-kanalen, games, eigen programma’s en code experimenten. Van belang voor de jury is vooral de kwaliteit, de creativiteit waarmee het mediaproject is gemaakt en natuurlijk het onderscheidend vermogen en originaliteit van het mediaproject. Ook belangrijk is dat het project gemaakt is door iemand tot en met 18 jaar. De winnaar wint een geldprijs én een leerzame workshop.

Bekijk het reglement voor inzending op de Cinekid website.

Over Cinekid Media Awards

De Cinekid Media Awards zijn een samensmelting van de prijzen voor digitale kindermedia die tot 2016 werden uitgereikt onder de naam Kinder Media Awards. Cinekid, Mediawijzer.net en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving bundelen sinds 2017 de krachten en geven met deze samenwerking een impuls aan de ontwikkeling van kwalitatief hoogstaande digitale kindermedia. De Cinekid Media Awards bestaan uit drie awards: de Gouden Leeuw, de Gouden Guppy en de Gouden Kolibrie. Voor iedere prijs kijkt een vakjury onder meer naar zaken als artistieke kwaliteit, innovatie, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid.

Gouden Leeuw (Juryprijs & Publieksprijs)
De beste internationale mediaprojecten zijn jaarlijks terug te zien in het Cinekid MediaLab, een expositie met een divers aanbod van interactieve kunstinstallaties, apps, VR-ervaringen en workshops. Uit deze projecten worden twee winnaars gekozen: één door een samengestelde vakjury en één door de bezoekers van het festival. Voor beide prijzen is een bedrag van € 3.000,- te winnen. Cinekid verwelkomt aanmeldingen voor de Gouden Leeuw van internationale kunstenaars, ontwerpers, studenten en collectieven.

Gouden Guppy (Juryprijs)
De Gouden Guppy is de Nederlandse vakjuryprijs voor het beste digitale peuter- & kleutermediaproduct (0-6 jaar). De award is een initiatief van Mediawijzer.net om makers van goede en geschikte digitale kindermedia te belonen.

Uitreiking

De Cinekid Media Awards 2018 zijn uitgereikt tijdens de 32ste editie van het Cinekid Festival met een feestelijke ceremonie op woensdag 24 oktober 2018.
Lees hier het nieuwsbericht van de uitreiking.

Gouden @penstaart

De Gouden Kolibrie is een opvolger van de Gouden @penstaart die sinds 1999 bestaat. Sinds 2017 is de prijs onderdeel van de Cinekid Media Awards.
Van Spongebob.nl, de website van Het klokhuis en Zapp.nl tot de app Twitquiz! en tiener Jiami Jongejan met haar modeblog Lifesplash.nl allemaal wonnen ze door de jaren heen een Gouden @penstaart. Kijk hier voor een overzicht van de winnaars en de juryrapporten.

In 2016 reikte de organisatie wel een speciale Gouden @penstaart uit, de Gouden @penstaart XL. Deze prijs was voor een persoon of een organisatie die zich bijzonder heeft ingespannen voor betere digitale inhoud voor kinderen. De oeuvreprijs ging naar Jan-Willem Huisman en Hayo Wagenaar van IJsfontein.

De Gouden @penstaarten hebben ook een Europees vervolg gekregen: de European awards for best content for kids. Een groot aantal van de Nederlandse Gouden @penstaart-winnaars, heeft daardoor inmiddels ook op Europees niveau prijzen in de wacht gesleept.

 

ECP & Gouden Kolibrie

De Gouden Kolibrie is een van de activiteiten die ECP uitvoert in het kader van het Safer Internet programma.Terug naar activiteiten