25-11-2020

Safer Internet Forum 2020: een inclusieve online wereld voor jongeren

Van 24 tot 27 november vond het Safer Internet Forum (SIF) plaats. Dit is de jaarlijkse internationale conferentie in Europa waar beleidsmakers, onderzoekers, wetshandhavingsinstanties, jongeren, ouders en verzorgers, leerkrachten, ngo’s, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, experts en andere relevante partijen samenkomen. Samen bespreken ze de nieuwste trends, kansen, risico’s en oplossingen met betrekking tot online veiligheid van kinderen. De editie van dit jaar vindt online plaats, met als thema Digital (dis)advantage: creating an inclusive world for children and young people online.

Op de donderdag spreekt Lotte van Aerle van Netwerk Mediawijsheid namens Nederland waarbij ze vertelt over de aanpak voor de bevordering van mediawijsheid bij jongeren met een (licht) verstandelijke beperking. Samen met partners uit het veld van zorg en welzijn en op het gebied van mediawijsheid zet Netwerk Mediawijsheid zich in om via de begeleiders deze jongeren een leuk online leven te laten hebben.

Elk jaar nemen er jongeren uit Europese landen deel aan het Bik Youth Panel, waarin ze samen de grootste uitdagingen en kansen bespreken als het gaat om een veiliger internet voor jongeren. Dit jaar zaten vanuit Nederland Zosja de Jager en Oliva Kist in het BIK Youth Panel. Samen zaten ze in de groep Mental Health en Disability. Het groepje jongeren, afkomstig vanuit heel Europa (Oostenrijk, Finland, Duitsland, Luxemburg, Ierland, IJsland en Noorwegen) spraken samen in een filmpje over de vooroordelen en beledigingen die er online geuit worden over mensen met een beperking:

“Hi! Ik ben Olivia en ik doe mee aan de Better Internet for Kids Youth Panel. Dat is een conferentie binnen Europa waarin je met allemaal andere kinderen onderwerpen behandelt, gerelateerd aan het internet. Er zijn veel verschillende onderwerpen binnen de groepen, denk aan onderwijs via internet of verslaving op het gebied van sociale media. Ik zit in het groepje ‘’Mental Health’’, samen met andere tieners uit bijvoorbeeld Italië, Finland en Luxemburg. De meetings zijn altijd vrij goed geregeld en na een korte introductie van de begeleiding ga je vaak apart met je eigen groepje aan de slag. Wij zijn meestal druk bezig met brainstormen, tekenen, scripts schrijven over ons onderwerp, om uiteindelijk de jeugd wat informatie mee te geven over de problemen die het internet de mentale gezondheid aandoen, maar natuurlijk ook even lekker kletsen over hoe verschillend alle landen en culturen zijn binnen onze groep. We werken nu samen naar een eindproduct toe, en ik denk dat we er iets heel moois van gaan maken!”

Olivia Kist
Olivia Kist (17 jaar)

“Ik ben Zosja, en ik heb dit jaar meegedaan aan het Better Internet for Kids youth panel. Het is een project dat jongeren in Europa de kans geeft om mee te praten over veilig internetgebruik. Je gaat in zes groepen, die zich allemaal bezighouden met een ander onderwerp, een presentatie maken in de vorm van een filmpje. We hebben 6 online meetings en een hele dag gehad om de filmpjes te maken en de presentaties voor te bereiden en die te oefenen. Op donderdag 19 november hebben we de kans gekregen om met grote bedrijven als Disney en Facebook te praten en vragen te stellen. Op dinsdag 24 november gaven we de presentaties aan het Safer Internet Forum. Het leukste aan het BIK youth panel vond ik om te praten met andere jongeren uit andere landen, het was heel leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en te praten over onze ervaringen met bijvoorbeeld online school in het afgelopen jaar. Ik vond het heel leuk om hier aan mee te doen, en hopelijk kan ik er volgend jaar in Brussel weer bij zijn.” 

Zosja de Jager

Zosja de Jager (14 jaar)

Digitaal opgroeien

Voor kinderen en jongeren van nu is de digitale wereld een onlosmakelijk onderdeel van hun leven. Het is belangrijk dat zij zich veilig en verantwoord in de digitale wereld kunnen bewegen. Dat is niet vanzelfsprekend, want soms ko... + Meer over Digitaal opgroeien

Betrokken ECP'ers