24-04-2018

Scholieren inspireren voor techniek

Science Festival op Campus van Universiteit Twente en bezoek Hannover Messe moet havo– en vwo-scholieren inspireren voor keuze tot een bètatechnische vervolgopleiding

Op 23 en 24 april nemen 300 scholieren uit Nederland deel aan een onvergetelijke en inspirerende schoolreis. Acht Nederlandse universiteiten en hogescholen organiserden een unieke tweedaagse schoolreis ‘Hannover Messe Challenge 2018’ voor leerlingen van 4 havo en 5 vwo. Om de reistijd – vanuit de Randstad – te verkorten, verzamelen de leerlingen zich alvast een dag ervoor op de campus van de Universiteit Twente voor een Science Festival. Op het programma: een lezing van RUG-Nobelprijswinnaar Ben Feringa, lezingen van topwetenschappers en demonstraties en workshops over wetenschap en technologie. De avond krijgt een sportief-cultureel tintje. De leerlingen blijven slapen op de campus van de UT zodat ze de volgende dag vroeg kunnen vertrekken naar Hannover. “Na twee succesvolle edities vanuit Oost-Nederland waarbij een deel van de bèta-steunpunten een beursbezoek voor ruim 300 leerlingen mogelijk heeft gemaakt, schalen we dit jaar op naar alle bèta-steunpunten van Nederland”, zegt Pieter Boerman, directeur Pre-U van de Universiteit Twente. “Het bezoek aan de Hannover Messe wordt hooggewaardeerd door de leerlingen en hun begeleiders. We mogen trots zijn op de samenwerking binnen de VO-HO netwerken. Ik hoop dat een groot deel van de leerlingen deze dagen geïnspireerd en geïnteresseerd raakt voor een bèta-technische studie op een hogeschool of universiteit”, vervolgt Boerman. “In de wereld van nu hangt innovatief vermogen direct samen met economische groei. Een gebrek aan ICT-ers beperkt dat innovatief vermogen”, benadrukt René Penning de Vries, boegbeeld Team ICT. Als panellid zal hij met de leerlingen in gesprek treden over de kansen die een loopbaan als ICT-er biedt. Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter van ondernemersorganisatie FME en duo-voorzitter SBB: “Tot 2030 hebben we 120.000 mensen in onze sector keihard nodig. Het tekort aan technici is een acute bedreiging voor onze economie. Ik vind het geweldig om juist hier op de Hannover Messe samen met 600 scholieren de discussie aan te gaan over techniek en de bijdrage die zij met een keuze voor techniek ook kunnen leveren aan maatschappelijke uitdagingen. Ik hoop dat zij geïnspireerd raken en straks ook zullen kiezen voor een technische studie.”

Inspireren voor techniek

De organisatoren van de Hannover Challenge 2018 willen met ‘deze schoolreis van de wereld’ de leerlingen inspireren voor een technische opleiding en – na afronding daarvan – een baan in de techniek. Het percentage leerlingen dat in Nederland een studie kiest in de béta-technische hoek is nog steeds niet voldoende om te voldoen aan de groeiende vraag naar hoogopgeleide technici in Nederland. Niet alleen in de high tech industrie maar ook in sectoren als de gezondheidszorg, bouw en logistiek.  

Geef IT Door

Elk van deze beroepenvelden kent een grote behoefte aan goedopgeleide ICT-ers. Te weinig scholieren kiezen nu voor een opleiding en een carrière in de ICT. Het bezoek van de leerlingen aan de Hannover Messe sluit dan ook goed aan op het doel van Geef It Door om zo veel mogelijk leerlingen te informeren en enthousiast te maken voor een loopbaan als ICT-er. Scholen en professionals kunnen zich op de Geef IT Door website aanmelden om in Nederland een les te plannen.

Hannover Messe

Op dinsdag 24 april vertrekken er een tiental bussen naar Hannover. Op de beurs volgen de scholieren een paneldiscussie over het thema ‘Startups’ met Prins Constantijn, Ineke Dezentjé (FME-voorzitter, topsector HTSM), Anouschka Versleijen (Robovalley, namens 4TU), René Penning de Vries (boegbeeld Team ICT) en prof. Dave Blank (UTwente). Op de Hannover Messe staan ruim 6.000 interessante bedrijven uit 70 landen. Het is een inspirerende plek om rond te kijken. Voor leerlingen bij uitstek de kans om zich te oriënteren op hun toekomst.