Eerder deze maand vond het 10e EuroDIG plaats, het mondiale Europese dialoog over Internet Governance (IG). Een groot aantal belanghebbenden was aanwezig om te praten over de digitale toekomst. “De 10e EuroDIG heeft geschiedenis geschreven. Van 6 tot 7 juni kwamen rond de 600 mensen samen in Tallinn met de digitale burgers van Estland,” aldus het EuroDIG secretariaat een week na de conferentie. Lees hier de highlights. Het E-stonia programma van Estland heeft veel aandacht gekregen aangezien EuroDIG dit jaar in Estland plaatsvond. Alex Wellman, hoofd marketing voor Estlands’ e-Residency programma, schreef het succes van e-Stonia toe aan de democratisering van het ondernemerschap. Sandra Särav, raadgeefster voor EU Digital Affairs in het ministerie voor economische zaken en communicaties, erkende ook andere initiatieven zoals e-Stonia in Azerbaijan, Litouwen, en het DigiD in Nederland. Jongeren waren ook goed vertegenwoordigd op EuroDIG. Hun rechten ten aanzien van privacy werden onder de aandacht gebracht door vertegenwoordigers van YouthDIG en Copyfighters, samen met UNICEF en co-organisatoren van sessies over rechten van jongeren zoals de sessie online networking competencies for millennials. Ook de Nederlandse jeugd was vertegenwoordigd. De 20 jarige Auke Pals deed als jongerenambassadeur van het NL IGF mee aan diverse sessies.
Wetten omtrent fake news niet nodig
Internet in the “post-truth” era, een interessante sessie over fake news, vond plaats op de tweede dag van EuroDIG. Aan het begin werd uitgelegd dat fake news niet iets nieuws is; hoe men de waarheid ervaart is echter wel nieuw. De discussie maakte een onderscheid tussen propaganda en fake news, en tussen misleidende informatie en illegale belastering. Toen werd gevraagd of wetten omtrent fake news nodig waren, antwoordde 74.2% dat dit niet nodig was, 24.1% dat dit wel nodig was en 3.1% wist het niet zeker. De beste oplossing is om mensen meer over het onderwerp te leren, maar samenwerking tussen belanghebbenden is ook essentieel.
Digitaal burgerschap
De digital citizenship, integration and participation workshop was een discussie over rechten en verantwoordelijkheden van digitale burgers. Verder vond er ook een discussie plaats met Marianne Franklin (PhD), Professor of Global Media and Politics, Goldsmiths University of London (UK); Raed Yacoub (PhD), Lecturer in Computer and Digital Literacy at the Greenwich School of Management; en Louise Bennett, Chair of the Security Community of Expertise at the British Computer Society (BCS), over de status van vluchtelingen en migranten ten aanzien van (digitaal) burgerschap, en de toegankelijkheid en voordelen van digitalisatie in een wereld waar digitaal burgerschap geen grenzen kent.
Cyber Security
ECP’s Marjolijn Bonthuis deed mee aan het paneldebat in de sessie Cybersecurity: The technical realities behind the headlines. In deze sessie kwamen de verschillende aspecten van cyber security aan bod, van financiële en commerciële beweegredenen, betrouwbaarheid en regelgeving tot voorlichtingscampagnes en professioneel onderwijs in het ontwerp van beveiligingssystemen. Met haar ervaring in grote voorlichtingscampagnes over veilig internetten in Nederland heeft Marjolijn de uitdagingen en successen van deze campagnes toegelicht met als doel de aanwezigen te inspireren en bewegen om ook voorlichtingscampagnes op te zetten in hun land. Bekijk hier de video. Bekijk hier de foto’s van EuroDig 2017 of meer informatie over EuroDIG.