De Europese Commissie besloot dat de roamingtarieven weer een heel stuk naar beneden moesten. De telecompartijen waren daar schoorvoetend mee akkoord gegaan, ook in de verwachting dat internet van verschillende snelheden mogelijk bleef. Maar daar dacht het Europees Parlement anders over, massaal was men voor netneutraliteit. En ook een derde pijler van de Europese democratie deed een duit in het zakje. Het Europese hof bepaalde dat de verplichte opslag van telecomgegevens in strijd is met Europese grondrechten én ze verklaarde de thuiskopieheffing ongeldig, waardoor downloaden (ook) in Nederland illegaal is.
Wat zijn de dilemma’s achter deze Europese beslissingen? Wat is goed voor innovatie, hoe belangrijk is de rol van netwerken en wat willen burgers? Lagere roamingkosten betekent minder inkomsten voor de telecomsector, maar is waarschijnlijk goed voor de innovatie tussen internationale bedrijven. In elk geval valt er een kostenpost weg en voor burgers is het sowieso prettig. Netneutraliteit, ook daar het dilemma waar de innovatiewinst zit? Bij de telecompartijen, die verschillende net-aanbiedingen kunnen geven of helpt het open net, waar diensten overal kunnen worden gedeeld de innovatie meer vooruit? Alle diensten? Nee, juist niet de door auteursrechten beschermde diensten. Daarvoor geldt het downloadverbod. Helpen we daarmee de artiesten en platenmaatschappijen en geven ze daardoor meer en betere producten of zetten we vrije informatieverspreiding en de bijbehorende innovatie er mee op een lager pitje?
De toekomst zal het uitwijzen en Europa zal zich er mee blijven bemoeien. ECP houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten…
Daniël Tijink
Adviseur ECP