Ruim 150 mensen bezochten het seminar Privacy in de praktijk op 10 juni jongstleden dat mede dankzij het nieuws van dat moment (PRISM) mateloos actueel was. De dag stond – zoals de titel natuurlijk al zegt – in het teken van praktijkervaringen rondom privacy, innovatie, en mechanismen die de gebruiker meer controle en transparantie bieden.
De middag begon met een toelichting van het Ministerie van Economische Zaken (Michel Verhagen) over de ePrivacy visie vanuit de overheid, en de verwachtingen die zij hebben van het bedrijfsleven op dit vlak. Hierop volgde TNO ( Arnold Roosendaal) met een korte reactie op deze visie: de dingen die hem hierin opvielen en de gevolgen die hij daarbij voorziet. De randvoorwaarden waar de ePrivacy brief mee begint (controle van de eindgebruiker, transparantie, verantwoordelijkheid bedrijven) kwamen in het tweede deel van de middag aan de orde. PI Lab gaf een toelichting op het onderzoek dat zij momenteel uitvoeren en dat tot doel heeft privacy-vriendelijke innovatie in de Nederlandse dienstensector te stimuleren. Daarna presenteerde Liberty Global/UPC (Stephan Luiten) hun consumentenonderzoek en welke conclusies zij daaruit hebben getrokken voor hun eigen privacy beleid. Marcel van Galen van Qiy sloot het sprekersgedeelte af met zijn privacy ideeen en het concept van Qiy.
In een paneldiscussie waarbij Kees Verhoeven (Tweede Kamerlid D66), Auke van den Hout (IAB) en Bart Schermer (Considerati) aanschoven werd met name nog ingegaan op de inhoud van de ePrivacy brief en de balans tussen innovatie en privacy en hoe je die nou in balans kunt houden.
De dag werd afgesloten met een column van Brenno de Winter die inging op het nieuws rondom PRISM.
De presentaties van die dag kunt u hier nalezen.