Van 6 tot en met 9 november vond het zevende Internet Governance Forum (IGF) plaats in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. ECP nam vanuit het project NL IGF deel aan dit forum en organiseerde diverse activiteiten.
Niet geheel toevallig stonden dit jaar vooral de onderwerpen mensenrechten en internetvrijheid op de agenda. Op de conferentie zelf voelden de aanwezigen dat zij in een land waren waar een vrij en open internet niet vanzelfsprekend is. Zo waren veel laptops van bezoekers gehackt en werden kritische brochures op last van de organisatie verwijderd. Bovendien was er geen WiFi op de eerste dag van deze conferentie over internet, onvoorstelbaar. Uiteindelijk slaagde de organisatie er met veel moeite in om een ander IP-adres te bemachtigen en kreeg een aantal laptops weer verbinding. Ook waren er Azerische bloggers die hun ervaringen vertelden, gevolgd door tegengeluiden van de kant van vertegenwoordigers van de overheid daar. Die open dialoog is een goede zaak en dat is precies waar het IGF voor bedoeld is, maar het laat je wel heel duidelijk zien dat de internetsituatie in ieder land anders is.
Hoewel de toenemende druk vanuit bepaalde landen om meer greep op het web te krijgen voelbaar was op het IGF werd tijdens deze editie van het IGF krachtig bevestigd dat wordt door gegaan met het open multistakeholder model. Het bleek dat de meeste deelnemers aan het IGF het huidige governance model willen handhaven en zelfs versterken. Daarbij werd onder meer benadrukt dat het secretariaat van het IGF voldoende financiële armslag moet krijgen.
Het IGF is de plek bij uitstek waar beslissers worden beïnvloed. Daarom is het belangrijk dat je als land met een sterke en breed samengestelde delegatie naar dit podium komt. Nederland was goed vertegenwoordigd met een multistakeholder delegatie van maarliefst 27 leden, dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Van AMS-IX tot Hivos en van het ministerie van Economische Zaken tot het Programma Aanpak Cybercrime. EU-parlementariër Marietje Schaake was ook aanwezig en reisde mee met de delegatie van Eurocommissaris Neelie Kroes, die de volle vier dagen aanwezig was. Lees hier haar blog over haar bezoek aan het IGF.
Nederland was tevens goed zichtbaar met een aantrekkelijke stand en met opvallende Hollandse flyers met slogans over internet. Op de Nederlandse stand was materiaal beschikbaar om de positie van Nederland bij de andere landen bekend te maken.
Ook organiseerde Nederland drie workshops ‘Cross border cooperation in incidents involving (Internet) Critical Infrastructure’ (87), ‘Civil Rights in the digital age’ (89) en ‘iFreedom and cyber security in the balance’ (90).
Daarnaast bezocht ook Vint Cerf, founding father van het internet, het IGF. Hij was erg te spreken over de leuke en toegankelijke manier van het interesseren van jongeren voor het onderwerp internet governance zoals Nederland dat gedaan heeft tijdens het Studenten Internet Debat in september. Vint Cerf prees deze creatieve Nederlandse aanpak en liet in een gesprek met Ton Wagemans (Considerari) weten: ‘we should assess regulations before they become effective. We should first test their effect on society and think thoroughly about them, because these issues will rise over and over again. Therefore it is most important we educate young people and politicians about this. The way you organize this in the Netherlands is a very good way’. Lees meer.
Kijk voor meer informatie over het Nederlands Internet Governance Forum (NL IGF) op www.nligf.nl