24-10-2012

Abuse Information Exchange strijdt tegen botnets

Zeven Nederlandse Internet Service Providers slaan samen met SIDN de handen ineen om het aantal besmette computers van hun klanten te verminderen. Onder de naam Abuse Information Exchange, gaan de partijen informatie over botnetbesmettingen centraal verzamelen en verwerken. ECP is een van de initiatiefnemers.

Door informatie centraal te ontvangen worden besmette computers sneller gedetecteerd en kunnen klanten beter en sneller geholpen worden. Daarmee kunnen botnets effectiever bestreden worden en wordt de internetveiligheid in Nederland verder verhoogd. Abuse Information Exchange zal naar verwachting tijdens het eerste kwartaal van 2013 operationeel worden.
 
Tot 10% van alle computers besmet
Botnets zijn netwerken van computers die zonder medeweten van hun eigenaar besmet zijn met een virus of andere kwaadaardige software. Ze kunnen daardoor door derden worden misbruikt. Botnets worden op grote schaal ingezet voor het versturen van spam en voor het uitvoeren van cyberaanvallen. De botnetsoftware zorgt op de besmette computer meestal voor weinig problemen; vaak wordt de besmetting helemaal niet opgemerkt. Maar botnets kunnen grote overlast en schade veroorzaken aan anderen. Volgens onderzoek van de TU Delft heeft 5 tot 10 % van consumenten jaarlijks te maken met een botnetinfectie, Abuse Information Exchange vindt dat dat percentage omlaag moet.
 
Slagkracht door samenwerking
Abuse Information Exchange is een initiatief van internetproviders KPN, SOLCON, Tele2, UPC, XS4ALL, Zeelandnet en Ziggo, van SIDN –het bedrijf achter de .nl-domeinnamen– en van ECP, Platform voor de Informatiesamenleving.  Abuse Information Exchange gaat meldingen over botnetbesmettingen via een loket verzamelen en sorteren en stuurt de informatie vervolgens door naar de aangesloten providers. De providers krijgen zo een actueel overzicht van meldingen over besmettingen in hun netwerk. Door deze centrale aanpak kunnen serviceproviders sneller schakelen en kosten besparen. Momenteel moet iedere ISP afzonderlijk de informatie over botnetbesmettingen verzamelen, analyseren en verder verwerken.
 
Gert Wabeke, voorzitter van Abuse Information Exchange: “Botnets vormen een probleem dat te groot is om door individuele providers aangepakt te worden. Door intensief samen te werken kunnen we een krachtige vuist vormen tegen botnets!” Het Ministerie van Economische Zaken en SIDN staan achter deze visie en ondersteunen het initiatief door, de opstartkosten van het informatiesysteem te financieren. SIDN zal ook het technisch beheer van Abuse Information Exchange uitvoeren.
 
“Deze aanpak zorgt voor minder overlast voor ondernemers en burgers en vergroot de veiligheid van internet” aldus minister Verhagen van EZ. “Veilig en betrouwbaar gebruik van ICT is van groot belang voor de Nederlandse economie”.
 
Uitbreiding
De ambitie van Abuse Information Exchange is het internet in Nederland zowel qua internettoegang als qua webdiensten veiliger te maken. De vereniging wil daarom uitbreiden en nodigt andere partijen zoals internetbedrijven, mobiele operators en hostingproviders uit zich bij het initiatief aan te sluiten.