14-12-2017

Zzp'ers gezocht voor boekhoudproef

Zelfstandigen zonder personeel kunnen zich vanaf 22 november aanmelden voor een proef met online boekhoudpakketten, waarin zij in één moeite hun boekhouding, btw-aangifte en betaling kunnen regelen. Samen met aanbieders van online boekhoudpakketten onderzoeken de Belastingdienst en Stichting Zeker-OnLine of deze oplossing de btw-aangifte voor ondernemers makkelijker maakt. De proef ‘Boekhouden, belastingaangifte doen en betalen in één’ komt voort uit de Investeringsagenda van de Belastingdienst, start in januari 2018 en duurt 2 jaar. Er kunnen 2.500 zzp’ers meedoen. Deelnemers gaan zelf aan de slag met online boekhoudpakketten die automatisch gegevens voor de btw-aangifte klaarzetten. Vervolgens kunnen zzp’ers de aangifte in het pakket verzenden naar de Belastingdienst, en betalen met iDeal. Later voegen aanbieders ook een automatisch ingevulde winstaangifte toe aan de online boekhoudpakketten. De Belastingdienst en Zeker-Online willen weten of deze oplossing zzp’ers meer inzicht geeft in hun financiële situatie en of deze hun administratieve lasten vermindert.

Meer zekerheid, minder fouten

De meeste zzp’ers willen hun belastingzaken graag goed regelen, maar velen van hen vinden boekhouden en aangifte doen tijdrovend en ingewikkeld. In de proef wordt onderzocht of de oplossing ondernemers zekerder maakt, en of het aantal fouten bij de aangifte vermindert.

Samen met marktpartijen

De proef komt voort uit de Investeringsagenda van de Belastingdienst. Marktpartijen kunnen vaak beter vernieuwende, digitale oplossingen ontwikkelen dan de Belastingdienst, omdat zij zich gemakkelijker kunnen richten op specifieke doelgroepen en branches. Om die reden werkt de Belastingdienst in de proef samen met aanbieders van online boekhoudsoftware. Zij kennen de behoeftes van hun klanten goed en de Belastingdienst brengt in deze proef zijn kennis in over zzp’ers.

Waarborgen

De betrouwbaarheid, veiligheid en continuïteit van de online boekhoudpakketten zijn gewaarborgd. De Belastingdienst werkt in de proef namelijk alleen samen met aanbieders van online boekhoudpakketten met het keurmerk Zeker-OnLine, dat de betrouwbaarheid van online diensten vaststelt. Meld je aan voor de proef met online boekhoudpakketten.