17-07-2018

Zomervakantiecadeau: e-mailtest op Internet.nl uitgebreid

E-mailtest op Internet.nl uitgebreid

Is jouw domein zo ingesteld dat mailspoofing actief wordt tegengegaan? Biedt jouw mailserver gedegen transportversleuteling aan? Vanaf vandaag kan je beide aspecten testen met de nieuwe versie van Internet.nl die Platform Internetstandaarden heeft gelanceerd.

Voorkomen van spoofing

Spoofing van e-mail is een veel voorkomende aanvalstechniek waarbij de aanvaller mail verstuurd vanaf andermans e-mailadres. Deze techniek wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor het phishen van wachtwoorden en andere waardevolle informatie. Het kan worden tegengegaan met echtheidskenmerken gebaseerd op de standaarden DMARC, DKIM en SPF. Daarbij is het van belang om een voldoende strikte instelling (‘policy’) te kiezen, dat wil zeggen p=quarantine of p=reject voor DMARC en ~all of -all voor SPF. Internet.nl testte hier al op maar vanaf nu tellen de resultaten mee in de score, zoals aan het begin van het jaar al was aangekondigd.

Beveiligen van mailserververbindingen

Als e-mail onderweg niet versleuteld is, kan een aanvaller deze afluisteren. De standaard STARTTLS voorkomt dat passieve aanvallers e-mails onderweg kunnen lezen. Aanvullend beschermt DANE tegen actieve aanvallers, die door manipulatie van het mailverkeer de STARTTLS-encryptie kunnen verwijderen. Internet.nl controleerde al op deze standaarden. De nieuwe versie van Internet.nl checkt uitgebreider conform de factsheet “Beveilig verbindingen van mailservers” van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Bovendien wegen de testresultaten nu mee in de score.

Over Internet.nl

Op Internet.nl kan je eenvoudig testen of je internet up-to-date is, dat wil zeggen of jouw website, e-mail en internetverbinding wel moderne, betrouwbare Internetstandaarden gebruiken. Internet.nl is een initiatief van het Platform Internetstandaarden. Het platform is een samenwerking tussen partners uit de internetgemeenschap en Nederlandse overheid. ECP biedt de administratieve basis voor het platform. De technische realisatie van Internet.nl is in handen van Open Netlabs / NLnet Labs.