18-04-2013

Zapp.nl verkozen tot de beste kindersite van Nederland

Op 17 april jongstleden zijn bij Beeld en Geluid in Hilversum de Gouden @penstaarten & de Media Ukkie Award 2013 uitgereikt. Dit zijn de Nederlandse publieksprijzen voor de beste kinderwebsites en -apps. De winnaars zijn:

– Zapp.nl (NPO/Zapp) won de Gouden @penstaart voor de beste kinderwebsite van Nederland.

– Lifesplash.nl (Jiami Jongejan) won de Gouden @penstaart voor beste website gemaakt door kinderen.

– De app "(te) Gekke Dierentuin" (Fleur van der Weel i.s.m. Studio Kloek & Querido) won de Media Ukkie Award voor beste Nederlandse app voor peuters en kleuters.

– De app "Twitquiz" (Nando Bennink) won de Gouden @penstaart voor beste app gemaakt door kinderen.

– De website Kidsweek.nl werd beloond met een Gouden Ster.

"Er wordt in Nederland veel digitaal vakwerk geleverd, door zowel professionals als door kinderen," aldus juryvoorzitter Marjolijn Bonthuis (adjunct-directeur ECP/Digibewust). "We zijn als jury erg trots op de winnaars die het Nederlands publiek dit jaar heeft gekozen!"

De afgelopen weken hebben 10.000 mensen via www.goudenapenstaart.nl gestemd op hun favoriete genomineerden. De vakjury koos de genomineerden uit meer dan 200 ingezonden websites en apps.

De prijzen werden uitgereikt door onder meer zanger Charly Luske en actrice/zangeres Gerda Havertong. Voorafgaand aan de prijsuitreiking vond een inhoudelijk programma plaats rondom digitale content voor kinderen.

Lees hier het hele juryrapport (inclusief genomineerden)

Over de winnaars zei juryvoorzitter Marjolijn Bonthuis:

 

Zapp.nl: "De vernieuwde site van Zapp is goed en overzichtelijk. De site heeft nu nog meer eigen content en de informatie voor ouders valt te prijzen."

Lifesplash.nl: "Deze site heeft alles in zich om een professionele site te worden. Jiami voelt feilloos aan wat meiden van haar leeftijd leuk vinden. Er een mooie toekomst in dit vak voor haar weggelegd!"

(te) Gekke Dierentuin: "Deze app is zeer fantasievol en prikkelt de creativiteit van ukkies op een goede manier."

Twitquiz: "Een zeer goede, professionele app. En zo leuk dat het bijna verslavend is."

 

De Gouden @penstaart 
De Gouden @penstaart is de prijs voor beste websites gemaakt voor kinderen (6-12 jaar) en door kinderen (tot 16 jaar). Dit jaar konden voor het eerst ook apps die gemaakt zijn door kinderen (tot 16 jaar) meedingen naar een Gouden @penstaart. Het doel van de Gouden @penstaart is om digitaal vakmanschap te belonen. De prijs inspireert makers om content voor kinderen nog beter te maken, geholpen door de feedback in het juryrapport. De Gouden @penstaart voor beste websites voor en door kinderen wordt sinds 1999 uitgereikt. De Gouden @penstaart is een symbolische prijs: onderscheiden websites en app ontvangen een trofee en vrije publiciteit. De winnende websites dingen mee naar de Europese prijs voor beste websites: de European Award for Best Children’s Online Content 2013 (uitgeschreven door de Europese Commissie in dertig deelnemende landen).

 

De Media Ukkie Award
De Media Ukkie Award is de prijs voor beste app voor peuters en kleuters: de media ukkies (0-6 jaar). Het doel van de Media Ukkie Award is om professionele makers van apps voor ukkies te belonen. De Media Ukkie Award wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De uitreiking van de Media Ukkie Award is de afsluiting van de Media Ukkie Dagen (8-17 april 2013), een campagne van Mediawijzer.net gericht op de mediaopvoeding van peuters en kleuters.

 

Voorleesapp ‘Timo en het toverstokje’ gepresenteerd
Tijdens de feestelijke uitreiking presenteerde nationale voorleesmoeder Gerda Havertong in het kader van het Jaar van het Voorlezen de voorleesapp "Timo en het toverstokje’. Dit interactieve prentenboek, gemaakt door kinderboekenschrijfster Rian Visser is ingesproken door Gerda Havertong. De gratis app is een vervolg op de populaire ‘Timo en het toverboek’.

 

Over de organisatie
De Gouden @penstaart en Media Ukkie Award worden georganiseerd door Stichting Mijn Kind OnlineDigibewust en Mediawijzer.net, in samenwerking met Waag Society. De verkiezing wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie. De organisatie wil door middel van de prijzen de kwaliteit van het aanbod voor kinderen via internet bevorderen. Daarnaast wil de organisatie ouders en andere opvoeders een handreiking geven bij het maken van keuzes voor geschikte websites en apps voor hun kinderen.www.goudenapenstaart.nl