07-04-2016

Winnaars Kinder Media Awards 2016 bekend

In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum zijn vanmiddag de Kinder Media Awards 2016 bekendgemaakt en uitgereikt. Romeo en Julia van Follow a Muse (i.s.m. Studio Parkers en Het Koninklijk Concertgebouw) won de Kameleon. De Gekko ging naar Per Ongelukt! van StoryBasedMedia. Bollo van Landal GreenParks B.V. won de Media Ukkie Award en de oeuvreprijs Gouden @penstaart XL ging naar Jan-Willem Huisman en Hayo Wagenaar van IJsfontein. De prijzen werden uitgereikt door NOS op 3 presentatrice Anic van Damme. De Kinder Media Awards zijn dé prijzen voor de beste digitale inhoud voor kinderen. De awards worden jaarlijks uitgereikt aan de makers van de beste apps, websites en (spin-offs van) digitale boeken​​ voor kinderen.

De Kinder Media Awards bestaan uit vier prijzen: de Media Ukkie Award voor de beste app voor peuters en kleuters (0 t/m 6 jaar), de Kameleon voor het beste digitale interactieve kinderboek (0 t/m 12 jaar) en de Gekko voor beste interactieve spin-off van een kinderboek (0 t/m 12 jaar). Daarnaast is er dit jaar een speciale editie van de Gouden @penstaart: de oeuvreprijs Gouden @penstaart XL. Deze prijs is voor een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingespannen voor betere digitale inhoud voor kinderen.

Voorafgaand aan de uitreiking van de Kinder Media Awards vond een conferentie plaats waarbij experts hun visie gaven en met elkaar in gesprek gingen over de nieuwe trends. De conferentie en uitreiking is een initiatief van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, mijnkindonline.nl, Mediawijzer.net en de Stichting CPNB. Met de Kinder Media Awards worden mediamakers beloond en gestimuleerd tot het maken van kwalitatieve media voor kinderen. Daarnaast informeren de Kinder Media Awards ouders en opvoeders over de keuzes voor geschikte apps, websites en digitale boeken voor kinderen. Zie ook kindermediaawards.nl.

Vorig jaar wonnen Heksje & Willem (Somoiso Uitgeverij) de Media Ukkie Award, Roodkapje, een sprookje in 3D (Gottmer Uitgevers) de Kameleon, Het Muizenhuis (Rubinstein) de Gekko. De Gouden @penstaart werd gewonnen door JorCademy.nl (Nick Jordan) en de app Peter en de Wolf (Uitgeverij Follow a Muse).

De uitreiking van de Kinder Media Awards vond plaats tijdens de Media Ukkie Dagen (1 t/m 8 april) met het thema ‘Spelen met media’. De leefomgeving van kinderen medialiseert in rap tempo. Of het nu gaat om swipende peuters of aan tablets gekluisterde kleuters: voor kinderen van nu is spelen met media iets van alledag. Om ouders hier een handje mee te helpen organiseert Mediawijzer.net voor de vijfde keer de Media Ukkie Dagen. Zie www.mediaukkies.nl

Foto: Jorrit Lousberg