24-10-2018

Winnaars Cinekid Media Awards 2018 bekend

De Cinekid Media Awards zijn woensdagavond uitgereikt. De Cinekid Media Awards zijn dé prijzen voor de beste nieuwe mediaproducties voor de jeugd van het afgelopen jaar. Cinekid, Mediawijzer.net en ECP| Platform voor de Informatiesamenleving reikten samen de Gouden Leeuw, de Gouden Guppy en de Gouden Kolibrie uit.

GOUDEN LEEUW

De Gouden Leeuw juryprijs voor het beste internationale mediaproject ging naar BODY van kunstenaar Philip Schütte en Random Studio. BODY is een interactieve installatie waarbij de lichaamshouding van een bezoeker als zoekinstrument wordt gebruikt voor de honderdduizenden afbeeldingen die te vinden zijn op het internet. De jury, met Farid Tabarki (voorzitter), Hanneke Metselaar, Jan Robert Leegte, Stephanie Afrifa, Maren Siebert en Paul Stork, spreekt van een feest en een interactieve ervaring van formaat. ‘Een visueel statement over onze beeldtijd, beeldcultuur, die aandoenlijk en ruw, strak en experimenteel, speelt met de beeldbanken van onze tijd als mozaïek om ons als mensen aan te spiegelen. De ervaring voor de MediaLab-bezoeker is onderhoudend en tot in de details perfect uitgewerkt, vol artistieke keuzes die de bezoekerservaring nergens in de weg staan, maar juist visueel sterken en bovendien tot creatief en reflectief handelen uitnodigt.’ Schütte gaat naar huis met € 3.000. De Gouden Leeuw Publieksprijs werd uitgereikt aan Stefan Schäfer voor zijn virtual realitygame Flotsam Fluke. Alle kinderen die de afgelopen week een bezoek brachten aan het Cinekid MediaLab, waar de nominaties voor de Gouden Leeuw te zien zijn, konden stemmen op hun favoriete onderdeel. De winnaar van deze publieksprijs ontvangt ook een bedrag van € 3.000. Een eervolle vermelding ging naar de workshop GIF it to me van Viesueel Geweld. Tot op het laatste moment was er sprake van een nek-aan-nekrace.

GOUDEN GUPPY

De Gouden Guppy, de Nederlandse vakjuryprijs voor het beste digitale peuter- & kleutermediaproduct (0-6 jaar) van Mediawijzer.net, ging naar Luqo voor Luqo Spellenreeks. Volgens de vakjury, bestaande uit Denise Bontje, Ilona Jens, Marijke Bos, Merel Beunk, René Glas, Thomas Drucker en Tomas Sala, was Luqo met afstand de meest bijzondere inzending voor de Gouden Guppy. ‘Het is gericht op het samenspelen buiten het scherm, waarbij de meerwaarde van digitale entertainment naar de groep wordt getrokken, naar fysieke handelingen en face-to-face communicatie.’ Eervolle vermeldingen waren er voor Chalk Gardens van Niels de Jong en Joanna Siccama en Vil Du?! van YipYip. De jury over Chalk Gardens: ‘De studenten achter Chalk Gardens verdienen een podium: de jury prijst hen om hun talent en het feit dat zij een mediaproduct ontwikkelen speciaal voor het jonge kind.’ Met het toekennen van de eervolle vermelding aan Vil Du? wil de jury laten zien hoe breed het veld van digitale kindermediaproducten is. ‘En wat voor bijzondere dingen er gemaakt worden door Nederlands talent.’

GOUDEN KOLIBRIE

De Gouden Kolibrie, de award van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving voor het beste digitale mediaproject gemaakt door een veelbelovend talent tot en met 18 jaar, werd uitgereikt aan Floor Lemmens met haar project Imagine. De jury, met jonge makers Daan Alberts en Jeroen de Wit en professionals Remco Pijpers (Kennisnet) en Sophie Veraart (ECP), prijzen Floor voor de wijze waarop zij op aansprekende wijze de kunst van fotografie en de kunst van het woord weet samen te brengen. ‘Floor weet een eigen stijl neer te zetten en haar kunstzinnigheid en creativiteit kan de jury zeer waarderen. Bovendien vindt de jury de combinatie van poëzie met social media heel verrassend, het geeft meer diepte aan het platte platform.’ Een eervolle vermelding was er voor Lara Thijsebaard’s StudioLara met haar humorvolle YouTube-video’s vanwege creativiteit, eigenheid en inzet van digitale vaardigheden. Via deze link komt u bij het volledige juryrapport

Over Cinekid

Cinekid is het grootste mediafestival voor de jeugd tussen de 3 en 14 jaar. Jaarlijks bezoeken ruim 60.000 kinderen en hun begeleiders het festival op de Westergasfabriek in Amsterdam en 40 filmtheaters in Nederland. Het festival omvat alle aspecten van de media-industrie voor een jong publiek en biedt naast kwalitatieve media ook workshops en masterclasses waarin kinderen zelf aan het werk gaan. Cinekid vertoont honderden bijzondere films en televisieprogramma’s en creëert met de meest innovatieve tools, games, installaties, mediakunst en apps het zeer populaire MediaLab. Vrijdagavond 26 oktober vindt in het Westergastheater de uitreiking plaats van Cinekid’s film- en televisieprijzen!